“Ik wil jou heel graag een persoonlijk abstract schilderij laten maken en heb al wel een paar ideeën, maar verder weet ik nog niet zo goed wat ik wil. Kan dat? En, hoe gaat dat verder?”
Heel vaak begint een aanvraag voor een schilderij op maat met een berichtje van die strekking. Bijna niemand weet al precies wat hij of zij wil als ze mij voor het eerst benaderen.
Vaak is er wel een (vaag) idee over het thema of onderwerp, soms heeft iemand al een specifieke plek in huis in gedachten, of bepaalde kleuren en/of een stijl. Maar meer dan dat is het meestal niet.
Toch komt er elke keer weer een schilderij uit, waar mensen blij van worden.
Volop inspraak
Niet in de laatste plaats omdat ik het proces, dat vooraf gaat aan het daadwerkelijk maken van het schilderij, belangrijk vind en veel aandacht geef. Dat maakt echt integraal onderdeel uit van het hele traject van een persoonlijk abstract schilderij laten maken.
Je bent daar zelf vanzelfsprekend nauw bij betrokken, en hebt, als je dat wilt (en dat is redelijk uniek in de kunstenaarswereld), volop inspraak.
Omdat ik begrijp dat jij dit soort dingen niet dagelijks doet en ik inmiddels heel veel schilderijen in opdracht heb gemaakt, help ik je daar natuurlijk bij. Ik leid je stap voor stap door het proces heen en vind daarbij niks gek.
In een notendop gaat het ongeveer zo:
We gaan in gesprek en komen samen tot jouw unieke wensenlijst. Die vertaal ik vervolgens in een creatief idee, dat helemaal voor jou persoonlijk op maat gemaakt is. Dat leg ik je voor in een voorstel, waar je op mag schieten. Pas als je akkoord bent, ga ik aan de slag.
Elk traject is dus maatwerk en heel persoonlijk.
En elke keer anders. Toch zijn er, nu ik dit wat langer doe, best een aantal manieren te onderscheiden hoe we van jouw nog wat vage wens naar een concreet voorstel voor jouw unieke persoonlijke schilderij op maat komen.
Ik beschrijf ze, natuurlijk voorzien van voorbeelden, in dit artikel.
Zodat, mocht jij al een tijdje met de gedachte rondlopen om mij een persoonlijk abstract schilderij te laten maken, je een idee van de mogelijkheden krijgt en het misschien wat makkelijker wordt om contact op te nemen.
Het eerste contact
Het eerste contact gaat meestal via een kort mailtje. In een paar regels legt iemand uit wat hij of zij in gedachten heeft met daarbij de vraag of dat mogelijk is.
Omdat ik redelijk goed weet wat ik wel en niet kan en doe, krijg je altijd snel antwoord. Als ik denk dat iets niet past of niet helemaal in mijn straatje is, zeg ik dat eerlijk. Dat zou ik namelijk zelf in zo’n geval ook willen.
Klanten, die me vinden via google, pakken nog al eens de telefoon om het eerste contact te leggen. Daarnaast krijg ik ook regelmatig berichtjes van volgers op sociale media, in het bijzonder Instagram. Incidenteel benaderen mensen me in real life.
Dan het vervolg. Daarbij zijn grofweg 3 varianten te onderscheiden.
1. Persoonlijke no nonsense aanpak
Weet je al redelijk precies wat je wil en wil je het voorbereidingsgedeelte graag simpel houden? Ga dan voor de no nonsense aanpak.
In één of meerdere telefoongesprekken of in een kort persoonlijk gesprek bespreken we je wensen op het gebied van formaat, kleur, materiaalgebruik en stijl.
Dat werk ik daarna uit in een bondig voorstel, dat ik je mail. Na een feedbackronde ga ik aan de slag. Eventuele materialen stuur je me op of breng je langs.
Voorbeeld: persoonlijk herinneringsschilderij voor een jonge weduwe
Zo ging dat bijvoorbeeld bij het persoonlijke herinneringsschilderij, dat ik maakte in opdracht van een jonge vrouw ter nagedachtenis aan haar overleden man.
Ze wilde graag een kleurrijk schilderij, passend bij hun prachtige interieur. Centraal stond een ontwerp van hun beide initialen, dat ze zelf geschetst had en dat voor haar een speciale betekenis had. Ter ondersteuning stuurde ze me nog foto’s en een filmpje.
De uitwerking helemaal bij mij laten
Het kan ook zijn dat je, afgezien van het onderwerp of thema, juist nog helemaal geen idee hebt van wat je wil en de uitwerking graag helemaal bij mij wil laten.
Ook dan bellen we een paar keer. Ik stel je in zo’n gesprek een aantal vragen, bijvoorbeeld over kleuren en de plek, die je in gedachten hebt voor jouw schilderij, en schets de mogelijkheden.
Aan de hand daarvan schrijf en mail ik je een voorstel, dat je van terugkoppeling voorziet. Na jouw akkoord ga ik aan de slag.
Voorbeeld: persoonlijk cadeau voor een fysiotherapeute
Dit is ongeveer hoe de voorbereiding ging van het persoonlijke cadeau, dat ik maakte voor een fysiotherapiepraktijk.
De opdrachtgever was een succesvol ondernemer, die daar patiënt was. Hij wist heel goed wat hij wilde, maar niet zo goed hoe dat precies vorm moest krijgen. Daarbij vertrouwde hij op mij en mijn kennis en ervaring.
Het schilderij moest licht en warmte uitstralen, patiënten en medewerkers van de praktijk moesten er blij van worden en er moesten vooral twee dingen in tot uiting komen:
- Dat er ook voor Parkinson patiënten hoop is ondanks hun beperkingen, mits je positief denkt vanuit wat nog wel kan in plaats van wat niet kan.
- Veel respect voor de manier waarop de fysiotherapeute Parkinson patiënten ondersteunt.
Ik vertaalde het in een creatief concept, waarin het prachtige, door de eigenaresse zelf ontworpen logo van de praktijk, een abstract beeld van de zon en een inspirerende tekst de basis vormden.
Verder stelde ik voor om te werken met warme tinten, waarbij ik ervoor zou zorgen dat de kleuren uit het logo (subtiel) terugkwamen. Zo werd het één geheel.
Voor de materie gebruikte ik stof uit mijn eigen voorraad. Hij hoefde dus niks extra’s aan te leveren.
2. Persoonlijke aanpak plus
Weet je wat het thema of onderwerp voor jouw persoonlijke abstracte schilderij moet zijn en heb je een idee over een aantal elementen, die je graag terug wil zien? Bijvoorbeeld de kleuren, het formaat of de stijl?
Maar zijn er ook nog genoeg dingen, die je niet weet, waar je vragen over hebt of over twijfelt? En wil je daarbij graag gebruik maken van mijn expertise en ervaring? Of zou je graag persoonlijk kennis willen maken, voordat je je beslissing neemt?
Dan is de persoonlijke plus aanpak wat voor jou.
In een paar mails of telefoontjes of in een uitgebreid persoonlijk gesprek van zo’n anderhalf uur vertel je me over de aanleiding voor en het onderwerp van jouw schilderij op maat.
Daarna lopen we samen alle elementen, zoals stijl, type ondergrond, formaat en de kleuren langs. Ik denk en brainstorm met je mee over hoe we jouw specifieke wensen het best kunnen vertalen naar een schilderij, waar jij blij van wordt.
Ik laat je voorbeelden en mogelijkheden zien, beantwoord vanzelfsprekend al je vragen en loods je comfortabel door het hele proces heen. Je bent dus bij elke stap betrokken, want het gaat om wat jíj wilt!
Klanten ervaren deze aanpak als bijzonder, waardevol en grondig. Reacties, die ik kreeg zijn onder andere:
Ik ben aangenaam verrast door jouw werkwijze, wat een verdieping nu al.”
“De tranen springen in mijn ogen bij het lezen van jouw ideeën.”
“Het voelt alsof ik tijdens het proces mezelf beter heb leren kennen.”
Na afloop werk ik alles uit in een duidelijk voorstel met daarin een persoonlijk voor jou op maat gemaakt creatief idee.
Soms zit dat in (een combinatie van) het maken van een aparte ondergrond of het gebruiken van bijzondere kleuren, maar vaak in het gebruik van unieke persoonlijke materialen. Dat is echt mijn specialiteit geworden!
Na jouw feedback en akkoord ga ik aan de slag.
Veel voorbeelden
Deze aanpak komt het meeste voor, dus hiervan heb ik legio voorbeelden:
- Een vrouw, die haar man voor zijn 50e verjaardag een herinneringen schilderij ter nagedachtenis aan hun overleden puberzoon wilde geven. Het moest een groot strak schilderij voor boven de eettafel worden in gedempte groen- en grijstinten (de kleuren van hun interieur) met een prominente plek voor de maan. Dat was het teken voor hun zoon.
- Een loopbaancoach, die een schilderij naar wens vol natuurlijke materialen wilde om haar jubileum en verjaardag te vieren. Het moest een abstract schilderij van 50 x 50 x 4 cm worden in natuurlijke kleuren met veel textuur en verschillende structuren erop. Kernwoorden waren organisch, teer, puur, zacht en krachtig.
- Een moeder, die een persoonlijk verjaardagscadeau aan haar dochter wilde geven voor haar 30e verjaardag. Het thema van dit middelgrote schilderij moest ‘Volg je hart, dat klopt’ worden. Ik stelde voor om van elk gezinslid een kledingstuk in het schilderij te verwerken.
- Een stel, dat een groot persoonlijk schilderij ter herinnering aan hun trouwdag wilde. Een neutraal, licht en groot kunstwerk met daarin in ieder geval zijn corsage, haar tranenzakdoekje en de trouwkaart verwerkt. Kernwoorden: warm, liefdevol, persoonlijk, gevoel, samen, dankbaarheid en stralend. Het lukte om alle materialen, die ze me aanleverden erin te verwerken.
- Een vrouw, die graag een persoonlijk abstract, verstild en rustig schilderij op maat wilde hebben, dat, na een periode vol ups en downs, stond voor een nieuwe start in haar leven.
3. Persoonlijke aanpak premium
Wil je alle vrijheid en heb je het gevoel dat er een lange mailwisseling of meerdere persoonlijke gesprekken nodig zijn om je verhaal te vertellen, je wensen duidelijk te maken en te brainstormen over de creatieve invulling?
Kies dan voor de persoonlijke premium aanpak.
Dan kun je de voorbereiding (bijna -;)) helemaal vorm geven zoals jij dat wilt en heb je de ruimte eventuele materialen persoonlijk te komen brengen en nog eens extra toe te lichten.
Daarnaast heb je, zolang je mij mijn artistieke vrijheid gunt, zelfs enige inspraak tijdens het schildersproces. En dat is redelijk uniek in de kunstenaarswereld!
Voorbeelden: levensverhaal schilderijen
Deze aanpak komt vaak voor bij schilderijen, waarin ik een levensverhaal mag verbeelden.
Bijvoorbeeld bij het kunstwerk, dat de levensgeschiedenis van een zachte, lieve en wijze vrouw moest verbeelden. Ze had heel veel nare en verdrietige dingen meegemaakt, maar weet ondanks dat haar leven toch kleur te geven.
Of het middelgrote schilderij, dat het persoonlijke verhaal van een vrouw moest laten zien aan de hand van 3 perioden in haar leven. Kernwoorden waren kracht, troost en samen en het moest een rustige zachte uitstraling hebben.
In beide gevallen gingen aan het daadwerkelijke maakproces een uitgebreide mailwisseling in combinatie met een persoonlijk gesprek vooraf.
Ruimte voor je eigen proces
Maar ook klanten, die een persoonlijk herinneringsschilderij laten maken, geven wel eens de voorkeur aan dit type voorbereiding. Het geeft ze alle ruimte voor hun eigen proces. Zo’n schilderij is namelijk vaak veel meer dan een mooi plaatje aan de muur.
Of zoals een klant het verwoordde:
Ik ben mijn vriendin zo dankbaar voor dit cadeau! Dit proces voelt als heel bijzonder en waardevol. Uiteindelijk krijg je meer dan een schilderij.”
Abstract schilderij laten maken
Voor welke voorbereiding je ook kiest, weet dat ik het elke keer weer een cadeautje vind om jouw wensen te vertalen in een creatief concept voor een schilderij, waar jij blij van wordt.
Want dat is natuurlijk uiteindelijk het doel: jouw eigen persoonlijk schilderij, waar je met plezier naar gaat kijken en dat voor jou een tijdloze bron van inspiratie en kracht is. Een blijvende, dierbare herinnering en bovendien een verrijking van je interieur.
Dus, loop je al een tijdje rond met het idee om mij een persoonlijk abstract schilderij te laten maken, en wil je nu de daad bij het woord voegen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken?
Neem dan gerust contact op. Dan bespreken we in een inspiratiegesprek van 30 minuten geheel vrijblijvend de mogelijkheden! Dat is gratis en verplicht je ook tot niets.