“Waarom zou je nóóit een schilderij online kopen?” Die knuppel gooi ik eind vorig jaar in het twitterhoenderhok. “Dat zou ik wél doen,” antwoord webshopdeskundige M., “mits ik het schilderij op een foto aan de muur kan zien, waardoor bijvoorbeeld het formaat duidelijk is.”
Ook online marketingexpert E. verbaast zich in haar blogs regelmatig over het feit dat webshopeigenaren niet meer aandacht besteden aan hun fotografie en hun producten onder andere in een gebruikssituatie tonen.
Verder valt me op instagram op dat Amerikaanse kunstenaars hun schilderijen altijd in een woonomgeving fotograferen. Ook in Nederland begin ik dat op steeds meer plekken te zien en wordt het geadviseerd door online kunstplatforms als kunstmarktplaats.nl.
Werk aan de winkel dus voor mij. Maar hoe ga ik dat aanpakken? Ik heb een leuk appartement en een prima neutrale inrichting, maar door de slechte lichtinval is het niet bepaald fotogeniek. En dat ik (nog) geen goede foto-apparatuur (en skills) heb, helpt ook niet.
Mijn schilderijen thuis fotograferen kan dus niet. Ik moet een alternatief vinden. Stapje voor stapje ga ik zoek.
Zoektocht naar stockfoto’s
De meest logische manier is om stockfoto’s van mooie interieurs met veel muur erop te zoeken en daar mijn schilderijen als het ware in te plakken. Maar waar haal ik fatsoenlijke stockfoto’s vandaan?
Als ervaren blogger weet ik dat je niet zomaar foto’s van het internet mag plukken, dus helaas vallen al die oogstrelende en jaloersmakend mooie plaatjes op woonsites af.
Ook de app van een Duitse online galerie, waarbij je je eigen schilderijen in een aantal geselecteerde interieurfoto’s kunt plakken, wordt het niet.
Hoewel het een super concept is, hebben de beelden, die wordt gebruikt, wel erg weinig pixels, waardoor het eindresultaat voor mijn website niet bruikbaar is.
Goede tips
Wat dan wel? Zoals zo vaak is twitter ook nu mijn redding. Ik reageer op een blog over stockfotografie van virtueel assistente T.. Als antwoord stuurt ze me, zonder dat ik het vraag (over lichtpuntjes gesproken), zomaar een lange mail met tips. Hoe lief!
Daarnaast benader ik in een stoere bui woonblogster K. Zij voorziet me per ommegaande van een rijtje (engelse!) zoekwoorden, die ik kan gebruiken om verder te komen in google en op de diverse stocksites. Nog een lichtpuntje!
Voor de liefhebber, dit zijn ze: wall | painting | photo mock up | blank template | interior | living room | sofa | couch | dining room | bedroom | sideboard.
Met hun adviezen ga ik aan de slag en keer in stapjes (want boel prikkels!) diverse stocksites binnenstebuiten. Het is een behoorlijke opgave om uit die enorm grote brei van oosteuropese lelijkheid, die paar fatsoenlijke foto’s te vissen, die met flink bijsnijden potentie hebben.
Na goed doorzetten lukt het om een aantal mapjes met mijn favoriete foto’s te maken. Op basis daarvan vergelijk ik prijzen en breng mijn shortlist terug tot 3 sites: shutterstock, istockphoto en dreamstime.
Van die 3 vind ik shutterstock het prettigst werken en ze hanteren bovendien de meest redelijke prijzen. Voor 39 euro heb ik 5 foto’s. Met deze site ga ik in eerste instantie aan de slag.
Later vindt loopbaancoach K., die ik al ken via sociale media en in real life ontmoet tijdens de #ondernemerskoffie030, via haar netwerk uit dat de meeste kunstenaars het zo doen. Het stelt me gerust.
Gratis bureaublad achtergronden
Detail uit schilderij Spoor van liefde I –
If you always do what you always did, you will always get what you always got (Einstein)
Detail uit schilderij Zee van vrijheid –
You can’t use up creativity, the more you use, the more you have (Maya Angelou)
Zijn nieuwe dingen doen en creativiteit voor jou ook zulke belangrijke levensaders? En wil je daar elke dag aan herinnerd worden?
Download dan nu gratis deze (+ meer dan 10 andere) inspirerende kunst bureaublad achtergronden en geef je computer in een handomdraai een uniek eigen uiterlijk.
Vul je naam en emailadres in en de gratis wallpapers komen eraan.
het veld gemarkeerd met een * is verplicht
Workflow per schilderij
Ok, nu weet ik hoe ik het ga aanpakken, namelijk dat ik mijn schilderijen met Canva in een standaard interieurfoto ga plakken, maar hoe nu verder? Hoe ga ik dit per schilderij doen? Daarvoor maak ik een stappenplan.
Stap 1: richtlijnen
Eerst bedenk ik in welke setting het betreffende schilderij zou passen. In wat voor woon- of werkruimte en met welke kleuren. Dat combineer ik met mijn algemene richtlijnen, waaraan een foto moet voldoen, om bij mij, mijn schilderijen en mijn site te passen.
Stap 2: foto’s verzamelen
Dan ga ik op shutterstock zoeken naar beelden, die aan deze criteria voldoen. Ik verzamel ze per schilderij in een zogenaamde lichttafel, een soort mapje waarin je foto’s van jouw keuze bij elkaar kunt zetten.
Stap 3: testen en kiezen
Vervolgens ga ik een aantal foto’s testen. Ik download ze in lage resolutie en met watermerk van Shutterstock erop en plak mijn schilderij erin. Zo kan ik zien of het wat is.
Uiteindelijk kies uit alle opties het beeld, dat ik het beste vind. Idealiter heb ik dan 2 settings, die complementair aan elkaar zijn.
Stap 4: originele foto’s kopen en bewerken
Vervolgens koop en download ik de originele foto in hoge resolutie, plak mijn schilderij erin, snijd de foto bij en plaats ‘m op mijn website.
En dat ziet er dan als volgt uit:
Al met al best een arbeidsintensief en tijdrovend proces, maar wel één, die de moeite waard is. Want ik vind, net als alle experts in het begin van deze blog, dat het een veel betere indruk geeft van mijn schilderijen. Wat een lichtpuntje!
Dat blijkt trouwens ook wel uit de reacties.
“Wat gaaf en slim. Zo hebben wij een veel beter beeld van formaat, stijl en kleur.”
“Je krijgt een goed beeld van wat jouw werk in en met een ruimte doet.”
“Dit voegt echt iets toe.”
“Mooie manier van presenteren.”
“Geweldige foto, die het schilderij een extra dimensie geeft.”
Wat vind jij van deze manier van het presenteren van schilderijen? Heb je nog aanvullende tips voor mij?
Hallo
Proficiat met u blog en site!
Ik heb uw raad opgevolgd ivm Shutterstock.
Dikwijls bekom ik echter een onscherp resultaat maar ik zie het verband niet wat ik verkeerd doe.
Ik gebuik ook de editor om schilderijen in interieur te plaatsen maar enkele vraagjes :
grote afmetingen van in te zetten foto’s (4000×3000)bv of verkleinde nemen en
met welke dbi downloaden.?
Bedankt op voorhand .
Karel
Dan voor je reactie.
Dat is een goede vraag!
Ik wissel het af, de ene keer neem ik een foto met grote afmetingen en de andere keer een wat kleinere.
Net wat ik op dat moment beter vind overkomen.
Leuke post en leuk blog! Je cookie tekst is ook grappig 🙂 Ik ga zelf ook eens wat interieurfoto’s gebruiken, goeie tip.
Hallo Marloes, ziet er prachtig uit!
Als je met een fotobewerkingsprogramma nog een kleine schaduw om de foto van het schilderij maakt (ik weet dat het kan alleen niet precies hoe…) zal het nog echter lijken.
En mooie expressieve schilderijen maak je trouwens.
Ik ga je volgen.
Fijne dag!
Dank voor je reactie en de tip.
Ja, zo’n schaduw eromheen, dat zou inderdaad nog mooier zijn.
Volgens mij kan dat in Photoshop, maar dat beheers ik helaas niet.
Staat op mijn lijstje voor de zomer om daar eens mee te experimenteren.
Leuk dat je me bent gaan volgen, ik volg je terug!
Dat kan inderdaad heel eenvoudig in Photoshop:
http://zoom.nl/artikel/cursussen/22311-quickstart-schaduw-maken-in-photoshop-cs6.html
De kunst is om het subtiel te houden.
Met Photoshop kun je overigens ook schilderijen in perspectief plaatsen, dan zou je ook interieurfoto’s kunnen gebruiken waarop de muur in een hoe is gefotografeerd.
Dank je wel voor je reacties, voor de tip en de bijbehorende link.
Ik heb alleen een klein probleempje wat betreft de uitvoering ervan: ik kan (nog) niet met photoshop werken…
Dat staat op mijn lijstje om te leren.
Dus wie…in de toekomst.
Vurig lichtpuntje is prachtig zo! Goed gedaan! Heel aantrekkelijk!
Dank je.
Voor je reactie en voor het compliment.
Leuk om te horen!