“Ik wil graag een persoonlijk cadeau laten maken voor een fysiotherapiepraktijk, die gespecialiseerd is in mensen met Parkinson. De eigenaresse is enorm bezield en doet er alles aan om samen met de patiënten te knokken tegen deze ziekte.
Ze werkt vanuit haar hart en vindt het heel belangrijk om de mens achter de patiënt te blijven zien. Door middel van een kunstwerk wil ik graag laten blijken hoezeer ik de eigenaresse en haar werk bewonder. Kan jij dat?“
Dit verzoek krijg ik vlak voor de zomer. Mijn eerste gedachten tijdens het telefoontje? Wauw, wat bijzonder dat iemand zo’n persoonlijk cadeau wil geven en wat een mooi thema. Helemaal in mijn straatje.
Toch zeg ik, in het kader van ‘ken je kracht’, nee en verwijs door naar een collega kunstenaar. De opdrachtgever wil namelijk een figuratief schilderij en dat is nou eenmaal niet zo mijn ding: ik ben van de abstracte schilderijen. Jammer, maar helaas. Of toch niet?
Creatief concept: licht en warmte
De volgende ochtend word ik wakker met een hoofd vol ideeën voor dit schilderij. Ze laten me niet los, en dus moet ik er wat mee, weet ik inmiddels uit ervaring. Ik zet in alle vroegte mijn laptop aan en stuur de opdrachtgever recht uit mijn hart een mail.
Gelukkig reageert hij positief en bedankt me zelfs voor het meedenken. We raken verder in gesprek over de uitwerking.
Het schilderij moet licht en warmte uitstralen, patiënten en medewerkers van de praktijk moeten er blij van worden als ze ernaar kijken en er moeten vooral 2 dingen in tot uiting komen:
- Dat er ook voor Parkinson patiënten hoop is ondanks hun beperkingen, mits je positief denkt vanuit wat nog wel kan in plaats van wat niet kan.
- Veel respect voor de manier waarop de fysiotherapeute Parkinson patiënten ondersteunt.
Ik vertaal het in een creatief concept, waarin het prachtige, door de eigenaresse zelf ontworpen logo van de praktijk, een abstract beeld van de zon en een inspirerende tekst de basis vormen.
Verder stel ik voor om te gaan werken met warme tinten, waarbij ik ervoor ga zorgen dat de kleuren uit het logo (subtiel) terugkomen. Zo wordt het één geheel.
De opdrachtgever gaat akkoord met het voorstel, waarin ik alles voor hem samenvat en op een rij zet, en dus kan ik aan de slag.
Wil jij ook een persoonlijk cadeau laten maken voor iemand in de vorm van een abstract schilderij met betekenis? Zodat je je waardering of bewondering voor iemand kan laten zien? Neem dan contact met me op. Dan bespreken we geheel vrijblijvend de mogelijkheden.
Eerst meer lezen? Dat kan op de speciale pagina met alles over een schilderij in opdracht laten maken.
Persoonlijke kaart
Eerst maak ik, als extraatje, een persoonlijke kaart met daarop het logo van de praktijk, gestanst uit spijkerstof, net zoals ik dat op het schilderij wil doen.
De fysiotherapeute is namelijk op korte termijn jarig en het was de bedoeling om dan het schilderij te geven. Alleen ben ik nog met een andere opdracht bezig, dus dat haal ik niet. Zo heeft de opdrachtgever toch iets tastbaars om te geven.
Liefde symboliseren
Dan het echte schilderij. Dit keer ga ik de ondergrond niet zelf maken, maar bestel ik een kant en klaar canvas: een 3D linnen doek van 60 x 80 cm.
Terwijl ik wacht op de aflevering ga ik aan de slag met het logo. Het bestaat uit 3 elementen: een cirkel, daarbovenop een hart en daar weer overheen een gestileerd poppetje. Ik maak patroontjes van de 3 elementen, speld ze op dikke spijkerstof en knip ze uit. Van het hart knip ik 10 stuks.
Casual leg ik het logo op het doek met zowel links als rechts ervan een schuine baan van harten. Het symboliseert de liefde van de fysiotherapeute voor haar patiënten en haar werk en ook een soort lijn van hoop naar het licht toe.
Als ik na een nachtje slapen nog steeds vind dat het goed ligt, bevestig ik alles op het canvas, breng een laag zand aan (dat geeft een mooie stoere structuur) en prepareer het geheel met een paar lagen caparol en gesso. Ik ben tevreden over deze basis. Tijd voor de verf!
Warm kleurenpalet
Ik kies voor een warm palet van wit, lichtgeel, donkergeel, lichtrood oranje en middenrood, en natuurlijk alle mengels daarvan. De kleur lichtrood oranje is één van de kleuren in het logo. Ook de helderblauwe tint uit het logo laat ik terugkomen. Dat vormt een mooi contrast met het oranje.
Met grote bewegingen breng ik de eerste laag verf aan. Ik werk van binnen naar buiten, stapje voor stapje en laag over laag over laag. Het brengt me in een flow en is heerlijk om te doen.
Woorden met betekenis
De opdrachtgever wil graag met woorden extra betekenis aan het schilderij geven. De keuze van de woorden vindt hij best moeilijk. Uiteindelijk gaat hij voor 9 losse woorden.
Ik print ze op meerdere groottes en leg ze op het doek. Wat moet waar en hoe groot? Er zijn tig mogelijkheden.
Als antwoord op die vraag ontstaat een mooi vloeiend proces, waarbij ik steeds terugkom bij dezelfde basiscompositie. De 4 woorden, die de opdrachtgever in een vaste volgorde wil, groot aan de linkerkant en de andere 5 aan de onderzijde met een speciaal plekje voor het woord ‘leven’.
Tevreden schrijf ik de letters met een wit was pastel krijtje over de verf heen en mail het work in progress resultaat naar de opdrachtgever.
Na zijn positieve reactie (“dat ziet er veelbelovend uit”) spuit ik de woorden heel zorgvuldig met blauwe verf letter voor letter op het schilderij. Het resultaat is super gaaf!
Het smaakt naar meer en is voor herhaling vatbaar. Dit wil ik (weer – in het verleden gebruikte ik regelmatig tekst in een schilderij -) vaker doen.
Boeiend schilderij: Bezielend hart
De volgende stap is om de woorden te integreren in het schilderij en er één geheel maken. De kleuren uit het logo gebruik ik daarbij als basis.
Zo wordt het één logisch geheel, dat boeiend is om naar te kijken, zonder dat het onrustig wordt, en zijn de woorden bovendien goed leesbaar. Ook als je een hersenaandoening als parkinson hebt en dingen snel een brij worden.
Als laatste werk ik het logo hier en daar subtiel nog wat bij, zodat het als het ware midden in het licht van de zon staat.
Achterop het schilderij, dat ik in samenspraak met de opdrachtgever ‘Bezielend hart’ heb genoemd, schilder ik als bonus nog een quote. Mijn conclusie: het is helemaal goed zo.
Tevreden opdrachtgever: “Echt heel mooi, mijn complimenten.”
Gelukkig vindt de opdrachtgever dat ook als hij het een paar dagen later komt halen. Hij is blij met het resultaat: “Mooi, echt heel mooi, mijn complimenten.”
Nu is het wachten op de reactie van de ontvangster. Die volgt snel. Ze is ontzettend verrast en vindt het super bijzonder. De kleuren, de stijl en de materialen van het schilderij passen heel goed bij de omgeving en ook bij de boodschap. Het krijgt een mooi plekje in haar wachtkamer.
Ik straal van oor tot oor. Wat ben ik toch dankbaar dat ik naar de stem van mijn hart heb geluisterd, mijn wens om een eigen bedrijf te beginnen heb doorgezet en nu de combinatie van mijn schilderstalent en levenservaring mag inzetten om voor anderen van betekenis te zijn!
Ben je geïnspireerd geraakt en zoek je een uniek persoonlijk cadeau voor een bijzondere gelegenheid? En wil je een blijvende herinnering, waarmee je iemand echt verrast en je bewondering, liefde of waardering voor diegene tot uitdrukking brengt? Overweeg dan mij een schilderij in opdracht te laten maken.
Op de speciale pagina over een schilderij in opdracht laten maken vind je er alle informatie over. Ontdek waarmee ik je kan helpen, wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt.
Of neem direct contact op. Dan brainstorm ik geheel vrijblijvend met je mee over de mogelijkheden. Schroom niet, ik help je met plezier!
Wil je er nog even goed over nadenken? Laten we elkaar dan niet uit het oog verliezen en meld je vrijblijvend aan voor m’n maandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie. Als welkomstcadeau ontvang je gratis 5 inspirerende kunstposters.