“Hoe maak jij een 3D schilderij? Heb je een eigen atelier? Wat voor materialen gebruik je en waar haal je al die inspiratie vandaan? Waaraan herken je een echte Marloes? En is zo’n schilderij een beetje duurzaam?”
De antwoorden op al dit soort vragen vind je op deze pagina.
Hier kun je alles lezen over:
- waar ik inspiratie vandaan haal
- mijn schilderstijl
- waarom ik oude spijkerbroeken hergebruik om mijn schilderscanvassen van te maken
- welke materialen ik het liefst gebruik
- hoe ik de materialen op een 3D schilderij bevestig en of het wel stevig vast zit
- wat mijn favoriete kleuren zijn om mee te werken
- aan welke compositie je een echte ‘Marloes’ herkent
- mijn werkwijze
- hoe mijn schilderijen tot stand komen
- hoe ik invulling geef aan werken met liefde voor de leefomgeving
- waar ik werk
- hoe ik aan de titels voor mijn schilderijen kom
- mijn ‘vrije werk’ schilderijen
- waar je op moet letten bij het kopen van een schilderij
- hoe het werkt met verpakken en verzenden en of dat wel veilig is
- een schilderij in opdracht laten maken
- hoe het laten maken van een schilderij in opdracht werkt
- hoe een gesprek over een schilderij op maat gaat en wat er aan de orde komt
- welke formaten mogelijk zijn
- wat het laten maken van een schilderij op maat kost
- wat als, ondanks alle afspraken en work in progress updates, het schilderij niet naar je zin is
- hoe lang het laten maken van een schilderij op maat duurt
Inspiratie
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik laat me graag inspireren door de zachte, warme en lichte kleuren, organische vormen en aardse materialen uit de natuur, en de levenslessen, die ik leerde in een uitdagende periode. Toen ontstond mijn missie om dat wat echt belangrijk is in het leven door te geven in iets creatief tastbaars, dat mensen raakt.
Wat ik het allerliefste doe, is belangrijke levensthema’s als verbondenheid en liefde tastbaar maken in persoonlijke abstracte schilderijen. Voor mensen die een uniek cadeau, een blijvend aandenken of een bijzondere eyecatcher voor in huis of in hun werkruimte zoeken.
Want een betekenisvol abstract schilderij geeft je voor altijd een blijvende en betekenisvolle herinnering aan de muur. Je ervaart, elk moment dat je het ziet, een warm en blij gevoel, en inspiratie en kracht voor iedere dag. Het is bovendien een verrijking van je toch al persoonlijke interieur.
Meer weten over wat mij drijft en hoe dat zo gekomen is? Lees mijn verhaal op de speciale pagina ‘over Marloes’.
Mijn schilderstijl
Je maakt je schilderscanvassen zelf: waarom doe je dat?
Voor schilderijen in opdracht koop ik de schilderscanvassen incidenteel kant en klaar, maar het merendeel van mijn doeken span ik zelf op. Dan hergebruik ik oude spielatten en maak een doek van oude spijkerbroeken, meubelstof of juten.
Ik vind het fijn om duurzaam te werken en om van iets ouds iets nieuws te maken.
Het is mijn manier om een ieniemienie steentje bij te dragen aan het milieu. Want wist je dat voor de productie van 1 spijkerbroek maar liefst 7.000(!!) liter water nodig is en dat het met verf vervuilde water vaak wordt geloosd in lokale rivieren?
Dan is het toch zonde om een versleten exemplaar zomaar weg te gooien?!
Lees meer: Oude spijkerbroeken hergebruiken: waarom ik dat doe (+de 11 meest gestelde vragen)
Over het reliëf in je schilderijen: met welke materialen werk je het liefst?
Kenmerkend voor mijn schilderijen is dat er allerlei materialen in verwerkt worden, waardoor er een subtiel, stoer en driedimensionaal reliëf en een doorleefde gelaagdheid ontstaat.
Op dit moment gebruik ik graag zand en gerecyclede stof. Denk aan afgedragen jeans, stukjes juten zakken, restjes oude meubel- en gordijnstof en versleten t-shirts. Die liefde voor stof heb ik van geen vreemde. Mijn oma was coupeuse en ontwierp en naaide zelf de mooiste avondjurken, en ook mijn moeder kan goed met de naaimachine overweg.
Tip: als je mij een schilderij in opdracht laat maken voor jou mag je, als je dat wil, zelf je eigen materialen (eventueel met een speciale betekenis) aanleveren, die ik dan voor je in je schilderij verwerk. Dat maakt het uniek en extra persoonlijk!
Lees meer: Materialen en voorwerpjes in een schilderij (laten) verwerken? Dit zijn de mogelijkheden.
Zitten de materialen op een schilderij wel blijvend stevig vast?
Ja, ik bevestig de materialen, dus ook drijfhoutjes en andere voorwerpjes, met Caparol binder op een 3D schilderij. Dat heb ik geleerd van een ervaren collega kunstenaar, die expert hierin is. Zijn methode heb ik door de jaren heen zelf nog verder verfijnd.
Inmiddels heb ik al bijna 20 jaar ervaring met tientallen schilderijen, waarvan er veel al jarenlang naar volle tevredenheid bij klanten aan de muur hangen te shinen. Dus je kunt erop vertrouwen dat dat goed zit.
Specifiek over drijfhout: dat is een natuurproduct, dus dat kan bij vocht- en temperatuurveranderingen ietsje gaan werken als het bij je aan de muur hangt. Hang het daarom voor de zekerheid niet in de zon, boven een radiator of op een hele vochtige plek.
Lees meer: Een schilderij ophangen: hoe doe je dat? En hoe hoog?
Wat zijn je favoriete kleuren om mee te werken? En waar schilder je mee?
Mijn voorkeur gaat uit naar zachte, lichte en natuurlijke tinten, maar ook met heldere, vrolijke kleuren kan ik uit de voeten.
Daarbij houd ik het graag simpel en overzichtelijk. Ik gebruik zelden meer dan 4 à 5 basiskleuren per schilderij. Die meng ik dan eindeloos, zodat er een boeiend en uitgebalanceerd kleurenpalet ontstaat en een interessant schilderij om naar te kijken.
Ik schilder met grote, brede kwasten, maar ook met bijvoorbeeld palet- en plamuurmessen, lijmkammen en schrapers.
Aan welke compositie herken je een echte Marloes?
Ik werk graag met lijnen, cirkels en vlakken. Dat zijn merendeels organische vormen, alledrie met een bijzondere symboliek erachter. Zodat je er in een abstract schilderij een persoonlijk verhaal mee kunt vertellen of een belangrijk levensthema mee kunt verbeelden.
Elementen, die daarbij vaak terugkomen, zijn beweging, licht en contrast. Ik geloof erin dat in het leven
- kracht en kwetsbaarheid
- donker en licht
- hard en zacht
- bewegen en stilstaan
- vreugde en verdriet
- langzaam leven en enthousiasme
- inspanning en rust
naast elkaar bestaan. Sterker nog, ze vullen elkaar aan, bestaan bij de gratie van elkaar en zijn met elkaar verweven.
Deze ogenschijnlijke contrasten vormen in mijn optiek meer een organisch geheel. Dat samen met het leven, dat altijd in beweging is, fascineert me en zie je terug in mijn intuïtieve schilderstijl.
Zo gebruik ik bijvoorbeeld graag materialen met een stoere uitstraling in combinatie met wat zachtere kleuren. Of ik maak een ondergrond van lieflijke bloemenstof met daarop een compositie met veel beweging en een krachtig lijnenspel.
Ik vind het een uitdaging om hierin de juiste balans te vinden en om er een spannend, harmonieus en bijzonder geheel van te maken.
Mijn werkwijze
Hoe komt een schilderij tot stand?
Ik werk heel intuïtief en schilder recht uit mijn hart. Bij elk schilderij begin ik met een intentie en een plan, maar ik volg ook mijn gevoel en laat heel bewust ruimte voor wat zich tijdens het creatieve proces ontvouwt. Ik heb geleerd daar op te vertrouwen, want het komt het resultaat altijd ten goede. Schilderen is soms net het leven!
Door laag over laag over laag te schilderen, waarbij onderliggende lagen deels zichtbaar blijven, ontstaat een 3D schilderij als het ware spontaan en krijgt het een mooi doorleefd karakter. Daar hou ik van.
Mijn manier van werken valt officieel onder de gemengde technieken (mixed media) en intuïtieve kunst. Aan een groot schilderij werk ik gedurende een maand of 2, 3 in totaal zo’n 20 à 30 uur.
Meer weten? Lees
- de blogs met voorbeelden van hoe mijn maatwerkschilderijen tot stand kwamen
- de blogs met voorbeelden van hoe mijn vrije werk tot stand kwam
- het blog: Een herinneringsschilderij laten maken, hoe werkt dat?
Is zo’n 3D schilderij een beetje duurzaam?
Ja, ik vind het belangrijk om te werken met liefde voor onze leefomgeving. Zo creëer ik met mijn schilderijen voor mensen niet alleen een blijvende betekenisvolle herinnering aan de muur maar draag ik ook mijn ieniemienie steentje aan een mooiere, schonere wereld.
- Ik hergebruik al meer dan 10 jaar oude spijkerbroeken om mijn schilderscanvassen van te maken.
- De materie, die ik in mijn schilderijen verwerk, is meestal gebruikt, gevonden of gekregen.
- Ik werk met acrylverf van het Nederlandse merk Ara. Dat wordt milieubewust geproduceerd in Driebergen, niet ver van mijn huis in Utrecht (dat scheelt weer kilometers!).
- De kwasten, die ik gebruik gaan al mijn hele schildersleven mee en ik werk mijn schilderijen af met vernis op waterbasis.
- Van de verfresten maak ik kunstkaarten (zie foto). Zo komen die niet bij het afval terecht en ontstaat een uniek upcycle kunstwerkje. Een win-win situatie!
Lees meer: Zo draagt een duurzaam kunstwerk bij aan een mooiere, schonere wereld
Waar schilder je?
Ik heb een atelier aan huis. Ik vind het prettig dat één van de dingen die ik het liefste doe, onderdeel uitmaakt van mijn dagelijkse leefomgeving. Ik schilder er, loop regelmatig in en uit om een idee uit te proberen en zit er ook graag gewoon even te mijmeren.
Om me helemaal vrij te voelen om te creëren, heb ik orde en rust om me heen nodig. Mijn werkplek is dus (bijna) altijd heel netjes en stil. Anders komt er echt niks uit mijn handen.
In schril contrast daarmee staat de zooi die ik maak tijdens het schilderen zelf. Zo is mijn palet vaak één grote chaos, liggen verf, materialen en kwasten overal en worden mijn kleren nog viezer dan ze al waren.
Ik werk op verschillende plekken en manieren. De ene keer zittend op de grond, dan weer staand voor de tafel of muur waar het schilderij ligt of hangt. En tijdens de laatste fase van een 3D schilderij werk ik het liefst in de woonkamer.
Meer lezen: De 9 best bewaarde geheimen achter mijn persoonlijke schilderijen
Hoe kom je aan de titel voor zo’n 3D schilderij?
Dat achter (bijna) elk schilderij een verhaal zit, neemt niet weg dat het er vooral om gaat dat jij als kijker een eigen beleving ervaart. Ik laat mensen graag vrij in de interpretatie van mijn werk en vind het leuk als er wat te ontdekken valt.
Vandaar dat de schilderijtitels vrij abstract zijn en meestal een verwijzing bevatten naar de gebruikte materialen of bewerking van het doek. Zie, voel en ervaar vooral wat er in jou opkomt!
Schilderijen
Ik wil een 3D schilderij kopen. Waar moet ik op letten?
Een schilderij kopen is heel subjectief. Het allerbelangrijkste is dat het je raakt. Voelt het vanaf het eerste moment goed in je onderbuik? Laat het je niet meer los? Blijf het in je gedachten terug komen? Roept het emoties op? Kun je ernaar blijven kijken? Brand je van verlangen om er meer over weten?
Dan zit het goed en is de kans groot dat je het over een aantal jaar nog mooi vindt en er blij van wordt. Dat het je zal blijven boeien en inspireren, elke keer als je het ziet.
Het is wel handig om wat praktische uitgangspunten te formuleren voordat je begint te zoeken naar hét schilderij, dat bij jou en je interieur past. Ik zette ze bij elkaar in dit blog: 7 Praktische tips, waar je op moet letten bij het kopen van een schilderij.
Hoe werkt het met verzenden? Is dat wel veilig?
Ja, ik verstuur al jarenlang regelmatig schilderijen met PostNL. Ook schilderijen met drijfhoutjes en andere voorwerpjes erop. Ze zijn altijd goed aangekomen. Waarschijnlijk omdat ik ze super degelijk en zorgvuldig verpak. -;)
Om een groot schilderij doe ik eerst zo’n 10 meter bubbelplastic (officieel heet dat luchtkussenfolie), daarna verpak ik het in zo’n 4 meter stevig bruin kraftpapier en tenslotte verstevig ik het geheel nog eens met zo’n 12 meter breed plakband.
Een klein schilderij verpak ik stevig in bubbelplastic en kraftpapier, en daarna in een doos of luchtkussenenvelop (zie foto).
Als je schilderij te groot en/of te zwaar is om op te sturen of als ik inschat dat het niet veilig is om het op te sturen, zal ik je vragen om je schilderij persoonlijk te komen halen bij mij in Utrecht. Ook dan zorg ik voor een degelijke verpakking. Die je overigens, uit duurzaamheidsoverwegingen ook zelf mee mag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een deken of grote plaid.
Lees alles over betalen, verpakken en verzenden op de speciale pagina met verkoopinformatie.
Een schilderij in opdracht laten maken
Hoe werkt het laten maken van een schilderij in opdracht?
Omdat het maatwerk is, verschilt dat per opdracht, maar globaal kun je uitgaan van de volgende 6 stappen:
- aftasten via e-mail: je mailt (of appt) me een paar zinnetjes met de aanleiding voor en je globale wensen en ideeën over een schilderij op maat.
- oriënterend gesprek: we maken kennis, brengen jouw wensen in kaart en bespreken de creatieve invulling.
- creatief voorstel: je ontvangt een samenvatting van het gesprek en een voor jou op maat gemaakt creatief concept.
- het schilderij op maat maken: ik maak het schilderij en jij krijgt een aantal work in progress updates via whatsapp.
- blog schrijven over de totstandkoming van jouw schilderij op maat: jij krijgt het unieke verhaal achter jouw schilderij
- jouw schilderij afleveren: je haalt je kunstwerk op bij mij in Utrecht
Lees meer op de speciale pagina met alle informatie over een schilderij in opdracht laten maken
Hoe gaat zo’n gesprek over een schilderij op maat? Wat komt er aan de orde?
Als we allebei een klik voelen in de aftastende e-mails, maken we een afspraak voor een gesprek. Dat kan telefonisch of via beeldbellen.
Een persoonlijk gesprek in mijn atelier aan huis in Utrecht is helaas op dit moment vanwege de corona situatie niet mogelijk. Voor het resultaat maakt dat niet uit, voor corona deed ik ook al veel voorbereidende gesprekken telefonisch of via beeldbellen.
In dat gesprek maken we verder kennis, brengen we jouw wensen in kaart en bepalen we het onderwerp van je schilderij (als je dat nog niet hebt). Verder brainstormen we over en geef ik je mijn eerste ideeën over hoe we het thema van jouw schilderij met behulp van kleuren, materialen en vormen kunnen vertalen naar een abstract schilderij. En ik geef je vast een indicatie van de kosten en de levertijd. Ook beantwoord ik natuurlijk al je vragen.
Meer lezen: het oriënterende gesprek voor een schilderij op maat: hoe gaat dat?
Welke formaten zijn mogelijk?
50 x 50 Cm is het minimale en 80 x 120 cm het maximale formaat, waarmee ik werk. Alles daar tussenin is mogelijk! Bij het antwoord op de volgende vraag lees je wat de meest voorkomende formaten zijn.
Wat kost het laten maken van een schilderij op maat?
De kosten zijn afhankelijk van jouw wensen, maar globaal kun je voor de meest voorkomende formaten uitgaan van het volgende:
Formaat 50 x 50 cm: € 500,– inclusief btw
Formaat 60 x 80 cm: € 700,– inclusief btw
Formaat 70 x 70 cm: € 700,– inclusief btw
Formaat 80 x 80 cm: € 800,– inclusief btw
Formaat 70 x 100 cm: € 850,– inclusief btw
Formaat 80 x 100 cm: € 900,– inclusief btw
Formaat 80 x 120 cm: € 1000,– inclusief btw
35% van het totaalbedrag betaal je vooruit en de rest bij levering.
Dit bedrag is inclusief:
- Een persoonlijk voorbereidend (beeldbel)gesprek van ongeveer anderhalf uur of 2 kortere telefoongesprekken.
- Advies over een passend thema voor je schilderij en over bijvoorbeeld het formaat, de materie en de kleuren.
- Het vertalen van het thema in een creatieve abstracte vorm, die raakt.
- Een (uitgebreid) voorstel met een uniek op maat gemaakt creatief concept, uitgewerkt in ideeën over bijvoorbeeld de ondergrond, materiegebruik, kleuren en stijl.
- Een feedbackronde + aanpassingen
- Alle materialen, dat wil zeggen: het (maken van het) schilders canvas, alle materie, mediums en andere hulpmiddelen, professionele verf en vernis, en een ophangkoord.
- Indien nodig: een kleurenstudie
- Het maken en afwerken van het schilderij conform voorstel.
- Eventueel een paar kleine aanpassingen op jouw verzoek.
- Het schilderij is ophangklaar: er zit een ophangkoord aan en de randen zijn mee geschilderd. Er hoeft dus geen lijst omheen.
- Ongeveer drie work in progress updates via whatsapp gedurende het maakproces.
- Een persoonlijk blog met, in woord en beeld, het verhaal achter de totstandkoming van je schilderij.
- Het ophalen (en desgevraagd inpakken) van het schilderij.
Wat als, ondanks alle afspraken en work in progress updates, het schilderij niet naar mijn zin is?
Het is nog nooit voorgekomen, dat een klant het resultaat niet mooi vond. Als mijn stijl je aanspreekt en je een goed gevoel hebt over het oriënterende gesprek en het voorstel, kun je erop vertrouwen dat het goed komt.
Mocht je de eerste zijn, waarbij het niet zo werkt en je vinden dat ik je wensen toch niet goed geïnterpreteerd heb, dan zoeken we daarvoor in goed overleg een oplossing, die ons beiden past.
Hoe lang duurt het laten maken van een schilderij op maat?
Het laten maken van een schilderij in opdracht duurt 2 à 3 maanden en ik werk aan 1 (of maximaal 2) schilderijen in opdracht tegelijkertijd.
Dus wil je een schilderij in opdracht laten maken en/of heb je een deadline, bijvoorbeeld vanwege een verjaardag, trouwdag of jubileum, neem dan alsjeblieft tijdig contact op.
Heb je helemaal tot hier gelezen? Wat tof, dankjewel! 🙂
Zit je nu met een andere vraag of wil je gewoon meer weten? Schroom niet en neem gerust contact op! En/of meld je aan voor m’n driemaandelijkse nieuwsbrief en krijg als welkomstcadeau gratis 10+ inspirerende kunst wallpapers.
Nieuwsgierig geworden naar mijn schilderijen?