“Ik wil graag een 3D schilderij kopen bij jou, maar ik heb advies nodig. Waar moet ik op letten?”
Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, omdat een schilderij kopen heel subjectief is en vooral een kwestie van gevoel. Toch zijn er wel wat praktische dingen, waar je vooraf over na kunt denken. Ik zet 7 tips voor je op een rij en licht ze toe aan de hand van hele persoonlijke voorbeelden.
1. Onderbuikgevoel
Een schilderij kopen is dus heel subjectief. Het MOET je raken! Voelt het vanaf het eerste moment goed in je onderbuik? Laat het je niet meer los? Blijf het in je gedachten terug komen? Roept het emoties op? Kun je ernaar blijven kijken? Brand je van verlangen om er meer over weten?
Dan zit het goed en is de kans groot dat je het over een aantal jaar nog mooi vindt en er blij van wordt. Dat het je zal blijven boeien en inspireren, elke keer als je het ziet.
Het gaat om die warme scheut van vuur of dat kippenvel, dat zomaar ineens door of over je lijf trekt.
Het is een beetje vergelijkbaar met het kopen van een huis. Eind jaren ’90 was ik samen met mijn zus op zoek naar iets, waar we samen konden wonen. We bezichtigden behoorlijk wat huizen en hadden er niet veel fiducie meer in.
Maar met het dubbele bovenhuis, dat er van buiten niet eens zo bijzonder uitzag, was vanaf het begin anders. We waren de trap nog niet op, ik had dus dat hele huis nog niet van binnen gezien, en daar was het, dat diepe innerlijke gevoel van ‘ja, dit is het, hier wil ik wonen!’
En zo geschiedde, want dat fijne warme gevoel bleef. We hebben er, totdat we allebei gingen samenwonen met onze liefdes, een aantal jaar met veel plezier gewoond.
Praktische basis
Het is wel handig om wat praktische uitgangspunten te formuleren voordat je begint te zoeken naar hét schilderij, dat bij jou en je interieur past.
2. Stijl
Welke stijl vind je mooi? Hou je van abstracte of van figuratieve schilderijen? Met andere woorden: wil je er heel duidelijk een beeld in kunnen herkennen of wil je zelf graag fantaseren wat je erin ziet?
In het verlengde hiervan: zoek je simpelweg een ‘mooi plaatje’ of wil je een schilderij kopen met een verhaal erachter?
Vraag dit niet aan anderen, want zoals gezegd: een schilderij kopen is persoonlijk. Vertrouw op je eigen gevoel en smaak!
Extra tip: bekijk, om erachter te komen wat je aanspreekt, heel veel schilderijen. Dat kan prima online, maar natuurlijk ook in het echt bij de kunstenaar zelf, in een galerie of bij (lokale) exposities. Dan kun je ook een eventueel 3D effect of reliëf goed zien.
3. Plek
Waar wil je het schilderij gaan ophangen? In welke ruimte? Is het voor de woon- of slaapkamer of om de gang op te vrolijken? Of zoek je iets voor in je werkruimte of kantoor?
Op welke muur komt het? Ga je het ophangen of neerzetten? En geval van het laatste: doe je dat op de grond of op een plank?
4. Kleuren
Welke kleuren vind je mooi? Ben je van het kleurrijke of wil je meer ingetogen, neutrale kleuren? Of wil je helemaal geen kleur en ga je voor zwart en wit?
En niet onbelangrijk: wat zijn de kleuren van de ruimte, waar het komt te hangen? Welke kleur heeft de muur, waar het komt?
5. Formaat
Hoe groot is de plek, die je hebt uitgekozen? Past daar een verticaal, een horizontaal of misschien wel een vierkant schilderij?
En welke maat moet het schilderij dan hebben? Dat is natuurlijk heel erg een kwestie van smaak, maar er zijn wel wat vuistregels:
- De breedte van het schilderij is ongeveer 0.6 x de breedte van het meubelstuk (bijvoorbeeld bank, bed, dressoir of eettafel in de breedte), waar het boven hangt.
- De minimum breedte van een schilderij boven een bank of eettafel is toch wel 100 cm. Boven een tweepersoonsbed is dat 120 cm .
- Als je het boven de kop van de eettafel hangt: maximaal de breedte van de eettafel (meestal 90 cm), maar liever ietsje minder bv 80 cm
- Als het op een lege muur komt: afhankelijk van de grootte van de muur is dan vaak een minimum hoogte van 80 cm mooi.
Vind je het moeilijk om de maat te bepalen? Tape dan met schilderstape (ben voorzichtig met weghalen!) wat mogelijke formaten af op de muur. Dan krijg je een beter beeld.
6. Prijs
Hoeveel geld wil je besteden aan je schilderij? Hoeveel heb je ervoor over? Wat is je maximum? Bedenk hierbij wel dat een schilderij een aankoop is, waar je langere tijd plezier van gaat hebben.
7. Proefplaatsing
Let op het retourbeleid van de kunstenaar, webwinkel of galerie. Kun je het schilderij als het, ondanks al je voorwerk, toch niet is wat je dacht wanneer je het in jouw huis of kantoor ziet hangen of staan, terug brengen?
Zelf hanteer ik een termijn van 14 dagen, waarbinnen je het schilderij altijd (gratis) terug mag brengen of sturen. En daarnaast heb ik bij een groot schilderij ook de mogelijkheid van een proefplaatsing.
Dat betekent dat, als je niet helemaal zeker bent van je keuze, het schilderij gratis 14 dagen op proef mag hebben om bij jou thuis te proberen. Ben je er helemaal blij mee? Mooi! Is het toch niet wat je zoekt? Dan breng je het gewoon terug.
Tip: meer inspiratie? Volg me op Instagram. Daar deel ik tips, ideeën en nieuwe schilderijen en krijg je natuurlijk een kijkje achter de schermen.
Al met al is mijn allerbelangrijkste advies: doe je huiswerk, maar staar je er niet blind op en kies met je hart!
Ik kan daar, weliswaar op een heel ander vlak dan het kopen van een schilderij, zelf over meepraten. Namelijk over de liefde. Ik had bepaald geen geluk in de liefde in de jaren voordat ik Pierre, mijn overleden man, leerde kennen.
Terwijl mijn verlanglijstje niet buitensporig lang was. Ik wilde graag een man, die langer was dan ik (1.86), niet rookte en een beetje hygiënisch was.
Guess hoe dat zat met Pierre… Juist! Hij was een paar centimeter korter dan ik, tijdens onze eerste date legde hij pontificaal een pakje sigaretten op de bar en als hij helemaal into een klus was, douchte hij rustig een heel weekend niet.
Maar het kon me allemaal niet deren (ok,ok, ik geef toe, dat roken is wel een issue gebleven…). Hij, de warme blik in zijn prachtige ogen en zijn open, ruimhartige karakter betoverden me en ik vergat subiet mijn lijstje.
Onze liefde was vanaf het allereerste begin zó zonder twijfel en zó vanzelfsprekend. Dat is moeilijk in woorden te vangen. Er was gewoon ‘iets’ tussen ons. Pierre zei vaak: “wij houden nou eenmaal van elkaar.”
Dat bedoel ik dus ook als het over een schilderij gaat. Met andere woorden: bereid je voor, denk na, bekijk veel, maar voel vooral bij welk schilderij je kippenvel krijgt en die warme scheut door je lijf schiet.
Want als je je hart durft te volgen, gebeuren er de mooiste dingen! Ook als het over een schilderij kopen gaat.
Waar let jij op als je een schilderij kopen gaat?
Ben je al wat verder en wil je je oriënteren? Neem dan een kijkje bij mijn collectie abstracte schilderijen in mijn webshop.
Het zijn allemaal bijzondere blikvangers, geïnspireerd op een belangrijk levensthema, en geschilderd in mijn eigen karakteristieke stijl.
Dus met meerdere lagen en reliëf voor een stoer en doorleefd karakter, met veel beweging, licht en contrast, zodat je er altijd iets nieuws in ziet en in zachte, warme en natuurlijke kleuren, die je interieur verrijken.
Wil je er nog even goed over nadenken? Laten we elkaar dan niet uit het oog verliezen en meld je vrijblijvend aan voor m’n driemaandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie. Als welkomstcadeau ontvang je gratis 10+ inspirerende kunst wallpapers.