“Ik ben advocaat-mediator in echtscheiding- en familierecht en op zoek naar kunst op mijn kantoor. Hardop denkend zoek ik een kunstwerk met verbinding, gebroken harten, families en een nieuwe toekomst. Jouw stijl spreekt mij aan. Zou je contact met mij willen opnemen?”
Dat doe ik met liefde, want wat een mooi verzoek weer. Het is helemaal in mijn straatje: het maken van persoonlijke schilderijen met betekenis is mijn specialiteit.
Duidelijk beeld
We hebben contact via de mail en een keer kort via skype. Het is genoeg om een duidelijk beeld te krijgen van de wensen van deze juriste wat betreft de kunst op haar kantoor.
Ze wil een schilderij, dat aansluit bij de mindset van haar klanten: veelal hoogopgeleide mannen in een relatiecrisis. De processen, die ze begeleidt gaan over liefde, gebroken liefde en heling. Dat zijn, als je het abstraheert, de drie elementen, die altijd terugkomen.
Het betreft vaak een familie of gezin. Er is bijna altijd een ouder component, waarbij de kinderen ook een rol spelen. Deze advocate betrekt altijd het hele gezin, dus ook de kinderen, bij een traject. Daarin onderscheidt ze zich van haar collega’s. De volwassenen gaan van partners naar ouders en moeten een nieuwe vorm vinden met de kinderen.
Er is veel verdriet in zo’n traject, maar uiteindelijk ook perspectief, licht en hoop. Beiden moeten zichtbaar zijn in dit schilderij op maat. En het moet goed in haar kantoor en bij haar huisstijl passen.
Verder geeft ze me graag alle creatieve vrijheid:
Ik weet wel wat anderen nodig hebben in een gesprek over een scheiding, maar niet qua kunst op mijn kantoor….. Dus trek je vooral niet te veel aan van mijn wensen en thema’s en leef je gerust uit op een andere manier.”
Uniek op maat gemaakt creatief idee
Ik vertaal haar wensen naar een speciaal voor haar op maat gemaakt creatief idee, waarbij ik het proces van liefde, gebroken liefde en heling wil uitbeelden met setjes harten. Elk setje bestaat uit 2 grote harten (de volwassenen) en 3 kleinere hartjes (de kinderen) en wordt per fase anders samengesteld.
De advocate houdt namelijk van harten, ze had er één op haar trui tijdens het beeldbelgesprek.
Omdat er nog zand en verf over de stoffen harten gaat, ga je de harten in de praktijk (zeker van een paar meter afstand) alleen subtiel zien. Hierdoor wordt het niet te soft cq te vrouwelijk.
Dit idee vat ik, samen met alles waarover we gemaild en gesproken hebben, samen in een voorstel. Daarin komen ook de aanleiding, prijs en levertijd en praktische zaken als bijvoorbeeld formaat, kleuren en de plek, waar het schilderij komt te hangen, aan de orde.
Zo heeft ze alles duidelijk bij elkaar op een rij en weet ze waar ze aan toe is. Het is meteen akkoord, dus ik kan aan de slag.
Duurzaam schilderscanvas
Eerst maak ik zelf het schilderscanvas van oude spijkerbroeken. Dat is één van mijn handelsmerken. Het is ontstaan na het overlijden van mijn man Pierre en mijn manier om een ieniemienie steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.
Ik knip de pijpen van 2 oude spijkerbroek af, torn ze los en naai ze aan elkaar tot een lap. Die span ik vervolgens om een los spieraam. Het geheel prepareer ik met diverse mediums, zodat een professionele basis ontstaat voor dit persoonlijke schilderij.
Zo’n bijzondere ondergrond geeft een schilderij een extra ambachtelijk karakter en een bijzonder persoonlijk tintje.
Lees meer: een schildersdoek maken van oude spijkerbroeken, hoe ik dat doe
Perspectief
Om het creatieve idee te verbeelden knip ik zo’n 20 harten van verschillende groottes uit spijkerstof. Ik bevestig ze, zoals ik bedacht had, in setjes op het doek.
- Linksonderin een setje van 2 grote harten dicht bij elkaar (de ouders zijn hier nog partners) met eronder 3 kleinere (kinderen) om een familie in de fase ‘liefde’ uit te beelden.
- In het midden een setje met 2 in 2-en gescheurde harten met eronder weer 3 kleinere harten om de fase ‘gebroken hart’ te symboliseren.
- En rechtsboven 2 grote harten wat verder van elkaar (de ouders zijn nu alleen nog ouders, geen partners meer) met de 3 ‘kinderharten’ eronder om de fase ‘heling’ te verbeelden.
De setjes raken elkaar en liggen in een opgaande lijn om het perspectief te laten zien. Dat ga ik later met de verf nog extra benadrukken.
Over het geheel gaat een laag zand. Dat symboliseert het verdriet en de rauwheid tijdens het proces en geeft een stoer effect en een mooi reliëf, dat goed past bij de natuurlijke uitstraling van de steenstrips in het kantoor van de advocate.
Bijzonder kleurenpalet
Voor haar zelf zou de juriste graag een schilderij willen in warme, zachte en lichte kleuren met krachtige elementen. Maar, omdat het schilderij vooral haar cliënten moet aanspreken en in haar kantoor moet passen, is dit van ondergeschikt belang.
Mijn ervaring is dat mannen vaak van blauw houden. Daarom ga ik de natuurlijke hout- en zandkleuren in het kantoor en het goud/lever uit het bedrijfslogo als basiskleur nemen met het oranje van de stoelen en een grijzige blauw als detailkleuren.
Alles bij elkaar een heel bijzonder kleurenpalet, waar ik met liefde mee ga werken.
Tunnel naar het licht
Eerst breng ik een onderlaag aan, waarvan je dadelijk alleen hier een daar een glimp gaat ziet. Die onverwachte doorkijkjes maken het schilderij spannend en boeiend om naar te kijken. Zo ontdek je er steeds iets nieuws in.
Daarna bouw ik het doek laag over laag over laag van boven naar beneden en van buiten naar binnen op met meerdere lagen verf. Ik werk met brede kwasten en grote ronde bewegingen.
Eerst vooral kleur, daarna in stappen een enorme variëteit aan lichte crème-, zand- en beige tinten met hier een daar een krachtige streep bruin of grijsblauw.
Om het perspectief in de trajecten, die de advocate begeleidt, extra te benadrukken maak ik de hartenfamilie rechtsboven het centrale kijkpunt. Daar wordt je oog automatisch naar toe getrokken.
Samen met de opgaande lijn ontstaat het een soort tunnel naar het licht, waar je als het ware een beetje in verdwijnt.
In het centrale punt breng ik subtiel ook wat van haar huisstijl kleur, lever/goud, aan. Immers mede door haar bemiddeling, advies en interventie ontstaat er voor haar cliënten een nieuw ander evenwicht, waardoor heling kan plaats vinden.
De titel houd ik kort en krachtig: ‘Perspectief’. Daar zit optimisme en hoop in, maar geeft ook ruimte voor eigen invulling, zowel voor de juriste als voor haar cliënten.
Work in progress
Tijdens het schilderproces laat ik, indien gewenst en in overleg, een paar keer work in progress updates zien.
Daarvoor verzamel ik de foto’s van tijdens het maakproces in een kort filmpje. Dat brengt het schilderij tot leven en het geeft bovendien de gelegenheid om feedback te geven, zodat ik indien nodig kan bijsturen.
In dit geval doe ik dat met mate omdat de juriste niet zeker is dat ze erdoorheen kan kijken. Daar houd ik vanzelfsprekend rekening mee. Vergelijk het met de verbouwing van een huis. Het schilderij wordt niet meteen mooi en het voldoet vaak ook niet meteen aan de wensen wat betreft het eindresultaat. -;)
Op de updates, die ik stuur, reageert ze enthousiast: “Superleuk! Mooie passende kleuren. Spannend proces!”
Persoonlijk extraatje
Vooruitlopend op de aflevering stuur ik een klein extraatje via de post. De advocate moest vanwege mijn vakantie namelijk een tijdje op haar schilderij wachten.
Het is een mini schilderijtje ter grootte van een visitekaartjes met alle elementen, die het grote schilderij ook heeft: een ondergrond van spijkerstof met harten en zand erop, geschilderd in de goud/leverkleur van haar huisstijl. Zo wordt het bijna een echt visitekaartje voor haar.
Ze is er blij mee: “Lief, je kaartje. Dank!”
Enthousiaste reactie
De juriste komt het schilderij persoonlijk halen. Leuk! Want zo kunnen we elkaar toch nog in het echt zien. Zo’n relatief korte ontmoeting in mijn atelier aan huis kan prima, want er is voldoende ruimte om met 2 à 3 personen voldoende afstand te houden.
Ze reageert enthousiast:
Heel gaaf. Het ziet er prachtig uit! De beweging en dat reliëf met die harten en die families erin. Mooi dat je de kleuren van de inrichting van mijn kantoor hebt gebruikt. Het lijkt wel een soort tunnel waar je inkijkt. Je hebt het goed begrepen allemaal. En ook jouw verhaal in het blog erbij vind ik leuk. Ik ben heel benieuwd hoe mijn cliënten er straks op reageren.”
Dankbaar gevoel
Haar reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Het idee dat kunst van mij op haar kantoor haar cliënten troost kan bieden in een moeilijke situatie en tegelijk het perspectief biedt om samen met de juriste naar heling toe te werken maakt me dankbaar.
Wat is het toch bijzonder dat ik met mijn creatieve talent voor anderen van betekenis kan zijn. Dat ik hen mag helpen om dat wat echt belangrijk is in het leven te vertalen naar en te verbeelden in een persoonlijk abstract schilderij, dat raakt en inspireert.
Ben je geïnspireerd geraakt en zoek je ook kunst voor op je kantoor? Maar wil je wel iets persoonlijks, dat je, elke keer als je ernaar kijkt, een blij gevoel geeft en bovendien een bron van inspiratie en kracht is? Overweeg dan mij een schilderij in opdracht te laten maken.
Op de speciale pagina over een schilderij in opdracht laten maken vind je er alle informatie over. Ontdek waarmee ik je kan helpen, wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt.
Of neem direct contact op. Dan brainstorm ik geheel vrijblijvend met je mee over de mogelijkheden. Ik help je met plezier!
Wil je er nog even goed over nadenken? Laten we elkaar dan niet uit het oog verliezen en meld je vrijblijvend aan voor m’n maandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie. Als welkomstcadeau ontvang je gratis 5 inspirerende kunstposters.