
Lichtpuntje 53: er zijn altijd lichtpuntjes!
Vraag jij je wel eens af hoe ik dat nou doe? Al die lichtpuntjes zien? En wil je het zelf ook wel eens proberen maar weet je niet hoe? In deze blog geef ik je 7 persoonlijke tips die mij de afgelopen jaren geholpen hebben om mijn lichtpuntjes te signaleren en voelen.
1. Leg de lat niet te hoog
Juist in een moeilijke periode valt het niet mee je bezig te houden met lichtpuntjes zien. Stel daarom realistische, haalbare doelen.
Probeer een paar lichtpuntjes op te schrijven op een dag, dat wil zeggen dingen, hoe klein ook
- die (onverwacht) leuk waren of waar je van genoten hebt
- die goed of zelfs beter zijn gegaan dan je gedacht had
- waarvoor je dankbaar kunt zijn
- waardoor je positief kunt zijn over jezelf
Zelf neem ik 5 lichtpuntjes zien op een dag als uitgangspunt. Als dat je teveel lijkt, begin dan met minder: 1 korte krabbel op een dag of in de week is ook al heel wat.
2. Denk simpel
Het gaat niet om grote, ingewikkelde zaken maar om kleine dingen.
Dat zijn de dingen, die het leven mooi en de moeite waard maken.
De vogels, die fluiten. Mooie muziek. De zon, die schijnt. Een aardige of lieve opmerking. Een cadeautje geven of krijgen. Iemand die lacht. Een knuffel. Een inzicht of een positieve gedachte. Een kaartje sturen of krijgen. De regen, die tikt op het dak. Iets lekkers te eten. Mooie kleuren in de natuur. Iemand helpen. Een heerlijke geur. En ga zo maar door!
Gratis bureaublad achtergronden
Detail uit schilderij Spoor van liefde –
Live simple. Dream big. Be grateful. Give love. Laugh lots.
Detail uit schilderij Hartig hart –
Enjoy the little things
De kleine dingen, daar draait het dus om in het leven. Wil je daar elke dag aan herinnerd worden?
Download dan nu gratis deze (+ meer dan 10 andere) inspirerende kunst bureaublad achtergronden en geef je computer in een handomdraai een uniek eigen uiterlijk.
Vul je naam en emailadres in en de gratis wallpapers komen eraan.
het veld gemarkeerd met een * is verplicht
Juist door op goede dagen consequent de kleine simpele dingen te noteren, die wel leuk waren of goed zijn gegaan, ga je op moeilijke dagen ook makkelijker lichtpuntjes zien. Met als gevolg dat je die lastige dagen ook beter doorkomt. Je traint namelijk je hersens!
3. Kies een vast moment
Regelmaat en routine helpen echt. Maak een afspraak met jezelf! Dan wordt het een gewoonte en dat helpt om de lichtpuntjes niet alleen te signaleren maar om ze ook daadwerkelijk te gaan voelen.
Aanvankelijk noteerde ik mijn lichtpuntjes standaard voor het slapen gaan maar omdat ik weleens neig tot uitweiden, heb ik mezelf wat meer ruimte gegeven. Ik schrijf nu na het eten en dat bevalt goed. Meestal ben ik in een kwartiertje klaar, af en toe duurt het wat langer.
4. Kies je eigen manier
Zoek een vorm, die bij je past en die voor jou goed voelt. Er is een breed scala aan mogelijkheden, die veel verder voert dan het ouderwetse schrijven of het (semi)nieuwerwetse tikken.
Zo kun je ook denken aan plaatjes of teksten uit een krant of tijdschrift scheuren, aan tekeningetjes maken of een art journal bijhouden. Als je meer behoefte voelt om te delen, kies dan voor een blog, twitter of andere sociale media.
Zelf schrijf ik elke dag mijn lichtpuntjes op in een notitieboekje. Een paar keer per week werk ik er één uit in een miniblog op Instagram en tussendoor twitter ik over kleine dingen, die ik als positief ervaar.
Voor mij is het inmiddels een manier van leven geworden. Ik durf pijn te doorleven en de confrontatie aan te gaan juist omdat ik weet en voel dat ook er in zwarte of kleurloze periodes altijd lichtpuntjes zijn. Ze zijn mijn houvast geworden en ik put er kracht uit!
5. Desnoods aan de hand van je agenda
Vaak weet je aan het eind van de dag helemaal niet meer wat je die dag hebt meegemaakt. Het is dan ook moeilijker om na te denken over je lichtpuntjes.
Ik pak in dat soort gevallen mijn agenda erbij. Ik loop dan in gedachten heel bewust de dag nog eens na en probeer positieve dingen naar voren te halen. Dat brengt me vaak op het juiste spoor.
Inmiddels ben ik zover dat de lichtpuntjes me gedurende dag al opvallen en hoef ik ze ’s avonds alleen nog maar op te schrijven.
6. Volhouden loont!
In het begin is het lastig en levert het je misschien nog niet zoveel op. Je signaleert een paar lichtpuntjes, schrijft wat op maar voelt het nog niet echt. In die fase zijn doorzettingsvermogen en discipline belangrijk.
Het heeft mij in het begin enorm geholpen om niet alleen per dag lichtpuntjes te noteren maar om ook om wekelijks en maandelijks nog eens terug te kijken.
Ik maakte dan soms zelfs een analytisch, feitelijk overzicht wat er die week of maand goed was gegaan. Dan kon ik niet anders dan concluderen dat er écht wel dingen fijn waren geweest. In zware periodes grijp ik nog wel eens terug op deze methode.
7. Verwen jezelf met mooi materiaal
Pennen, opschrijfboekjes maar ook meer technische benodigdheden zoals een laptop en een telefoon: ze zijn er in alle soorten en maten. Trakteer jezelf op fraaie, fijne spullen. Zo maak je je lichtpuntjes belangrijk voor jezelf.
Zelf heb ik inmiddels een hele stapel dag- en notitieboeken. Je kunt mij er altijd gelukkig mee maken en ik krijg ze dus ook vaak en dat maakt het helemaal speciaal. Dan word ik nog blijer als ik schrijf!
Ik hoop dat deze 7 tips jou gaan helpen om je lichtpuntjes te leren zien. In het begin is het misschien even doorzetten maar het resultaat op wat langere termijn maakt veel goed. Ik zou mijn lichtpuntjesritueel inmiddels zelfs niet meer willen missen!
Hou jij ook je lichtpuntjes bij? Hoe doe je dat dan? En wat zijn je ervaringen met lichtpuntjes zien?