Wij, 4 broers en onze vader, willen onze moeder en vrouw een persoonlijk cadeau geven voor het afronden van een project.
Nu vonden we jouw site en vinden het gaaf dat je ook spullen kan verwerken in het schilderij. Kun je ons een indicatie kunnen geven over de kosten en de tijd?”
Wat een mooi verzoek weer! Het is op mijn lijf geschreven: een persoonlijk abstract schilderij met een betekenisvol thema en voorwerpjes en materie erin verwerkt. Dat is mijn specialiteit!
Dus mail ik de mannen de gevraagde informatie en maken we een afspraak voor een oriënterend gesprek. Daarin maken we verder kennis, inventariseren de wensen en geef ik antwoord op alle vragen.
Ze gaan voor een persoonlijke ontmoeting bij mij in mijn atelier aan huis in Utrecht.
Dat kon toen nog, want dit speelde zich af voor het begin van de corona crisis. Inmiddels doe ik deze gesprekken per telefoon of via een beeldbel afspraak.
Dat houdt jou en mijn atelier veilig en voor het resultaat maakt het niet uit. Ik deed in het verleden namelijk ook al veel voorbereidende gesprekken telefonisch. Bijkomend voordeel: het scheelt tijd.
Hartverwarmend gesprek
De heren komen bijna voltallig. Dat alleen vind ik al hartverwarmend.
Want moet je voorstellen: 4 volwassen mannen met een baan en een paar met een jong gezin, maken doordeweeks overdag tijd om over een persoonlijk cadeau voor hun moeder te komen praten.
Omdat ze apetrots op haar zijn en haar met dit eerbetoon (hun woorden!) willen bedanken voor alles wat ze voor hun en voor het familiebedrijf, waarvan ze directeur is, gedaan heeft.
Al pratende beslissen we, tussen de grappen en plagerijen door, dat het thema van hun persoonlijke schilderij en blijvend aandenken ‘verbinding’ moet worden.
Dat staat voor de verbinding tussen hun als gezin en familie en het is ook een mooi link naar de persoonlijkheid van hun moeder. Ze is een verbinder en een warme betrokken vrouw.
Om dat extra te benadrukken gaan de mannen, die onderling overduidelijk een hechte band hebben, persoonlijke voorwerpjes aanleveren, die ik in het schilderij zal verwerken.
Wat zijn dit soort gesprekken toch geweldig! Je begint met bijna niets en aan het einde staat het idee voor een schilderij op maat in de steigers.
Creatief voorstel
Na het gesprek vat ik alles wat we besproken hebben en mijn ideeën voor de creatieve uitwerking samen in een (concept) voorstel.
Daarin komen naast de aanleiding en het thema ook praktische zaken als bijvoorbeeld formaat (groot!), kleuren (licht, warm en zacht) en de plek, waar het schilderij komt te hangen, aan de orde.
Dat wordt in dit geval de hal van het bedrijf: een prachtige, grote lichte ruimte met veel natuurlijke kleuren en materialen, zo vind ik later uit, als ik foto’s en een filmpje krijg toegestuurd. Ze zijn een fijne inspiratiebron!
Kant en klaar schilderscanvas
Precies als de corona crisis in alle hevigheid los barst, is het tijd om aan de slag te gaan met deze opdracht.
Doordat iedereen moet wennen aan de nieuwe ongewone situatie is het even wachten op de schildersmaterialen, die ik gelukkig gewoon online kan bestellen, en het pakketje met voorwerpjes.
Het schilderscanvas koop ik deze keer kant en klaar. Het wordt namelijk een groot schilderij van 80 x 120 cm. Dat is te groot om zelf op te spannen, dus maak ik dit doek niet (zoals normaal) zelf van oude spijkerbroeken.
Eigen voorwerpjes
De voorwerpjes zijn, zoals gevraagd licht, klein en onbreekbaar en hebben een vlak, waarmee ze op het schilderij bevestigd kunnen worden.
Er zit ook een tekening bij in hartvorm. Die kan ik helaas niet in het schilderij verwerken, want met verf eroverheen blijft daar weinig van over.
Dus bedenk ik een alternatieve oplossing. Ik gebruik het als patroon om meer dan 30 grote en kleine harten uit spijkerstof te knippen, die ik van linksonder naar rechtsboven op het doek leg.
Zo creëer ik de door de heren gewenste ‘opgaande lijn’ om de carrière van hun moeder te verbeelden en het zorgt ook voor wat extra reliëf. Dat is mooi op zo’n groot schilderij, anders kan het wat ielig worden.
Erop schik ik de 4 voorwerpjes. Ik leg ze vlak bij elkaar centraal in het hart van het schilderij om de hechtheid van het gezin te symboliseren. Of zoals de mannen het verwoordden: “dit moet een gezinsding worden.”
Als ik tevreden ben bevestig ik alles op het doek en breng eroverheen een flinke laag zand aan om nog meer reliëf te creëren. Het geheel prepareer ik met diverse mediums, zodat een mooie en degelijke basis ontstaat voor de verf.
Kleuren van de zee
De wens is een licht schilderij in crème- en zandkleur met een beetje blauw en nog een paar zachte, warme detailkleuren erbij om de warmte van hun moeder te benadrukken.
Ik kies voor een gedempte oranje en een zachte roze en trek het blauw ietsje naar het aqua ‘zee’ blauw om het passend te maken bij het strandgevoel, dat de drijfhoutkunst en de schelpjesspiegel in de hal van het bedrijf uitstralen.
Daarnaast neem ik de vrijheid om wat bruin en beige toe te voegen. Dat matcht mooi bij al het natuurlijke hout in de hal en bij het bruine poesje op de sleutelhanger, waarvan het verzoek is om die zichtbaar te houden. Zo wordt het één geheel en past het goed bij de plek, waar het komt te hangen.
Verf: mooie gelaagdheid
Ik bouw het schilderij, zoals altijd, op in meerdere (lees: heel veel!) lagen verf. Streek voor streek, met brede kwasten en veel beweging. Van buiten naar binnen en van boven naar beneden. Van binnen naar buiten en van beneden naar boven.
Eerst vooral kleur, daarna in stappen een enorme variëteit aan lichte crème-, zand- en beige tinten. Daarbij kies ik voor ronde organische vormen met hier en daar een krachtige streep bruin of turquoise.
Bij elkaar wordt het een cirkelvorm. Dat is niet geheel toevallig. Een cirkel heeft namelijk geen begin- en eindpunt en daarmee is het een symbool van eenheid, oneindigheid en volmaaktheid, van onvoorwaardelijkheid en veiligheid.
Om het af te maken kleur ik de voorwerpjes met een knipoog: het vliegtuigje krijgt een glimpje KLM blauw, de Garfield maak ik zijn eigen oranje en voor de hockeystick kies ik één van de kleuren van de hockeyclub van de familie. Het poesje blijft zoals gevraagd bruin. #itsallinthedetails
Wat mij betreft is het een heel eind op streek zo. Er is een mooie gelaagdheid ontstaan, die het schilderij een doorleefd karakter geeft en boeiend maakt om naar te kijken. Er is steeds iets nieuws te ontdekken. Ook als je het van een afstand in de grote hal gaat zien.
Work in progress: enthousiaste reactie
Tijd om het resultaat voor te leggen aan de heren.
Gedurende het maakproces van een schilderij stuur ik, indien gewenst en in overleg, een aantal keer een work in progress update. Dat brengt het schilderij als het ware tot leven en het geeft bovendien de gelegenheid om feedback te geven, zodat ik indien nodig kan bijsturen.
In dit geval stuurde ik er één nadat ik de voorwerpjes en materie had aangebracht. Toen waren ze enthousiast over filmpje met work in progress beelden (“heel erg leuk, gaat lekker, wauw), en gelukkig nu ook.
Super gaaf. Heeel mooi, die kleuren. Echt heel erg mooi. Heel persoonlijk. Super!”
Dat is altijd fijn om te horen. Überhaupt, maar ook omdat ik zelf heel erg tevreden ben over dit schilderij.
Titel: Hechte verbinding
De totale combinatie van warme, zachte en natuurlijke kleuren, ronde organische vormen en veel licht en beweging verbeeldt heel mooi de hechtheid van het gezin en de krachtige, warme verbinder, die hun moeder is. De voorwerpjes maken het af en extra persoonlijk.
Ik ben dankbaar dat ik hieraan vorm heb mogen gegeven. Terwijl ik me dat realiseer, schiet me als vanzelf ook de titel van dit persoonlijke cadeau te binnen: ‘Hechte verbinding’. Hoe logisch kan het zijn?
Ik schrijf ‘m, samen met mijn paraaf, op de achterkant op een handgemaakt jeanslabel. Na een professionele vernislaag is dit schilderij op maat klaar voor aflevering.
Onthulling: missie geslaagd
Dat doe ik deze keer persoonlijk. Normaal komen klanten hun schilderij op maat halen, maar een hele familie in mijn kleine atelier aan huis is in deze bijzondere corona-omstandigheden niet verstandig. Dus besluiten we samen dat ik het schilderij kom brengen.
Als ik op een zonnige vrijdagochtend arriveer, is het hele gezin al voltallig in de tuin van het huis aanwezig. Het is, net als bij het gesprek een dolle boel, maar daardoorheen voel ik de warmte en de hechte band.
Als introductie vertellen de mannen elk een stukje van het proces en hoe zij dat ervaren hebben. Daarna mag hun moeder het schilderij uitpakken. Gelukkig vindt ze het net als de rest “echt héél erg mooi” en blijft ze ernaar kijken. Missie geslaagd!
Proces van samen
Dan neemt moeder het woord. Voor even is het muisstil. Want wat heeft deze vrouw een natuurlijk overwicht. Ze is vanuit haar zachtheid en warmte zó enorm krachtig.
Ik ben ontzettend onder de indruk en snap volkomen waarom de heren haar in het zonnetje wilden zetten. Hier zouden veel mensen een groot voorbeeld aan kunnen nemen.
Ze vertelt, gelardeerd met een aantal hilarische anekdotes, over haar rol als moeder, over de ‘hechte verbinding’ tussen de jongens en hoe bijzonder ze het vindt dat ze dit voor haar hebben gedaan.
Dat er al een heel proces van samen is geweest en dat ieder daar zijn rol in heeft gehad, ontroert haar. En mij ook…
Mooiste compliment ooit
Vlak voordat ik naar huis ga, voegt de oudste me nog één van de mooiste complimenten ever toe:
Jij hebt in het schilderij en je blog precies verbeeld en verwoord wat wij willen zeggen, maar moeilijk onder woorden kunnen brengen. Héél knap. Echt héél gaaf!”
Onderweg naar huis gaat de glimlach niet van mijn gezicht. Wat was het eervol en bijzonder om onderdeel te mogen zijn geweest van dit intieme familiemoment.
En wat ben ik dankbaar dat ik mijn levenservaring en in een moeilijk periode ontdekte schrijf- en schilderstalent mag gebruiken om het creatieve verlengstuk van mijn klanten te zijn.
Om hun wensen en in het bijzonder dat wat er voor hen echt toe doet in het leven mag verbeelden in persoonlijke abstracte schilderijen op maat. Het bezorgt me iedere keer weer zo’n warm en rijk gevoel!
Hoe maak jij je waardering voor mensen, die je dierbaar zijn tastbaar?
Ben je geïnspireerd geraakt en zoek je een uniek persoonlijk cadeau om je waardering voor iemand, die je dierbaar is, tastbaar te maken? Bijvoorbeeld ter gelegenheid van een zoveel jarig huwelijk, een mijlpaal verjaardag of een jubileum? Overweeg dan mij een schilderij in opdracht te laten maken.
Op de speciale pagina over een schilderij in opdracht laten maken vind je er alle informatie over. Ontdek waarmee ik je kan helpen, wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt.
Of neem direct contact op. Dan brainstorm ik geheel vrijblijvend met je mee over de mogelijkheden. Ik help je met plezier!
Wil je er nog even goed over nadenken? Laten we elkaar dan niet uit het oog verliezen en meld je vrijblijvend aan voor m’n maandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie. Als welkomstcadeau ontvang je gratis 5 inspirerende kunstposters.
Nicole zegt
Wat ontzettend knap!
Mooi hoe je luistert naar de wensen van het gezin en er zo’n persoonlijk schilderij van weet te maken.
Marloes van Zoelen zegt
Dank je wel voor je reactie en het mooie compliment!