“Ik wil graag een schilderij op maat laten maken. Jouw stijl spreekt me aan en ik weet globaal wat ik wil, maar hoe je dat verder moet invullen bijvoorbeeld qua kleuren en formaat, daar heb ik nog geen idee over.”
Die opmerking hoor ik regelmatig als iemand mij benadert om een persoonlijk schilderij in opdracht te laten maken. Ik kan me dat voorstellen. Je laat tenslotte niet elke dag een kunstwerk maken.
Sterker nog, het merendeel van de mensen, die ik spreek, hebben helemaal geen kunst aan de muren. Laat staan dat ze ooit een schilderij hebben laten maken.
Maar gelukkig is mijn ervaring dat ik je daarbij kan helpen. En dat, als we gaan praten, we altijd tot een mooi uitgewerkt idee komen, waar jij blij van wordt. Ik zal je uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.
Afspraak maken
Als ons eerste contact, dat meestal via de mail gaat, voor ons beiden goed voelt, maken we geheel vrijblijvend een beeldbel afspraak. Voordeel daarvan is dat je me een indruk van je interieur en de plek kunt geven, waar het schilderij komt te hangen.
Vooraf stuur ik je een link naar dit blog. Dan heb je een idee van de informatie, die ik nodig heb om de opdracht te kunnen uitvoeren, en over welke onderwerpen je alvast na kunt denken. Het is heel normaal als dat niet met alles lukt, ik adviseer en help graag.
In dat gesprek, dat snel ruim een uur duurt, maken we verder kennis en bespreken we jouw ideeën en wensen wat betreft het schilderij op maat.
Wat ik bijzonder mooi vond en nog steeds vind is onze ontmoeting, hoe we in mijn beleving elkaar als vanzelf aanvulden. Wat een fijne energie en wat een gave cocreatie van ‘dingen’ die je niet van te voren bedenkt maar die er wel ‘zomaar’ zijn.”
– Caroline over het gesprek, dat resulteerde in schilderij Ode aan moeder natuur –
Wat komt aan de orde?
Ik vind het heel belangrijk om goed helder te hebben, wat je precies wilt. Dat is namelijk de basis voor een mooi schilderij, waarvan je niet kan wachten om het te komen halen. Een kunstwerk, dat blijft boeien en bovendien een verrijking is voor het interieur, waarin het komt te hangen.
In zo’n gesprek luister ik dus goed, stel vragen, beantwoord natuurlijk ook al jouw vragen en adviseer over de creatieve invulling.
Ook laat ik je met plezier voorbeelden zien van ondergronden, verfkleuren en kant en klare kunstwerken. Dat helpt om je keuze te vergemakkelijken. Daarnaast put ik vanzelfsprekend uit al mijn eerdere ervaringen met schilderijen op maat.
Kortom: ik help je graag persoonlijk!
Dit zijn de 7 punten, die in wisselende volgorde tijdens het gesprek aan de orde (kunnen) komen:
1. Het thema en de achtergrond
Wat is je globale idee voor je schilderij op maat?
- Is het een persoonlijk schilderij voor je- of julliezelf om die lege muur in je huis of werkruimte mee te verrijken?
- Of is het een persoonlijk cadeau om je waardering of bewondering voor een dierbaar iemand te tonen? Bijvoorbeeld voor een zoveel jarig huwelijksjubileum, een mijlpaal verjaardag of een bijzonder jubileum?
- Of wil je een blijvend aandenken laten maken om je herinneringen aan een speciale gebeurtenis of persoon levend te houden?
Ik wil het allemaal graag weten. #aagje Het kan handig zijn om foto’s (en filmpjes) te laten zien om je verhaal te verduidelijken.
Om een voorbeeld te geven: belangrijke levensthema’s als ‘verbinding of verbondenheid tussen (overleden) dierbaren’ en ‘de liefde’ zijn onderwerpen, die veel terugkomen bij schilderijen, die ik in opdracht maak.
Tip: wil je ideeën of inspiratie opdoen? Lees dan de blogs met de verhalen achter schilderijen in opdracht, die ik recent maakte.
2. Interieur
Op welke plek in huis komt te hangen? In welke ruimte? Wat zijn de kleuren en de sfeer in die ruimte? En hangt er al iets anders aan de muur, waar het bij moet passen?
Soms is dit een belangrijke factor, maar ik maak ook regelmatig mensen mee, die nog helemaal niet weten waar ze het schilderij op maat willen ophangen of die bijvoorbeeld op enige termijn gaan verhuizen. Dan speelt de inrichting niet echt een rol.
3. Stijl
Mijn specialiteit is om jouw concrete onderwerp of thema te vertalen naar een creatieve abstracte vorm, die raakt.
Het wordt dus een abstract schilderij. Dat is een schilderij niet gebaseerd op de werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld een portret of een nageschilderd landschap, maar een kunstwerk, waarin ik met een mix van vorm, kleur en materie jouw thema verbeeldt.
Samen gaan we deze elementen tijdens het gesprek stap voor stap invullen. Vanzelfsprekend help ik je daarbij. Dit is echt maatwerk en dus voor ieder schilderij verschillend, maar ik kan je wel wat richtlijnen geven.
Vormen: Ik hou van abstracte organische vormen, vooral lijnen en cirkels. Daarnaast werk ik soms met vlakken, dat is dus ook een optie. Waar gaat je voorkeur naar uit? Kenmerkend voor mijn schilderijen is verder dat er veel beweging, licht en contrast in zit, zodat je er steeds iets nieuws in ziet.
Kleuren: Wat betreft kleuren kwam ik in het verleden meestal uit bij heldere vrolijke kleuren, momenteel werk ik graag met zachte, lichte en natuurlijke tinten. Met beiden kan ik dus uit de voeten. Naar welk kleurenpalet gaan jouw gedachten uit?
Materie: Mijn schilderijen hebben veel lagen en reliëf, onder andere doordat ik materie of materialen aanbreng op het doek. Daarbij heb ik een voorkeur voor stof en zand. Dat zorgt voor een mooi 3D effect en een stoer, doorleefd karakter. Hierover later meer.
Upcycling: Mijn werkwijze is ambachtelijk met liefde voor de leefomgeving. Zo maak ik mijn schilderscanvassen zelf van oude spijkerbroeken en hergebruik ik zo veel mogelijk materialen.
Lees meer: zo draagt een duurzaam kunstwerk bij aan een mooiere, schonere wereld
Het is heel normaal dat je vooraf nog niet precies weet wat je wilt qua kleuren, vormen en materie. Wees gerust, al pratende komen we daar vanzelf achter.
4. Formaat en ondergrond
Ga je voor een liggend of een vierkant schilderij? En welke maat moet het schilderij dan hebben? Dat is natuurlijk heel erg een kwestie van smaak, maar er zijn wel wat vuistregels:
- De breedte van het schilderij is ongeveer 0.6 x de breedte van het meubelstuk (bijvoorbeeld bank, bed, dressoir of eettafel in de breedte), waar het boven hangt.
- De minimum breedte van een schilderij boven een bank of eettafel is toch wel 100 cm. Boven een tweepersoonsbed is dat 120 cm.
- Als je het boven de kop van de eettafel hangt: maximaal de breedte van de eettafel (meestal 90 cm), maar liever ietsje minder bv 80 cm.
- Als het op een lege muur komt: afhankelijk van de grootte van de muur is dan vaak een minimum hoogte van 80 cm mooi.
Ter info: 50 x 50 x4 cm is het kleinste formaat, waarmee ik voor opdrachten werk, 80 x 120 x 4 cm het grootste. Daartussenin is (bijna –;)) alles mogelijk!
Vind je het moeilijk om de maat te bepalen? Tape dan met speciaal sensitief schilderstape (ben voorzichtig met weghalen!) wat mogelijke formaten af op de muur. Dan krijg je een beter beeld.
Over de ondergrond: één van mijn handelsmerken is dat ik oude spijkerbroeken hergebruik om mijn schilderscanvassen van te maken. Daarvoor kan ik eventueel ook jouw spijkerbroeken (of een andere dikkere stof van een natuurlijk materiaal) gebruiken. Wil je dat?
Zo’n bijzondere ondergrond geeft jouw schilderij een duurzame dimensie, maar ook een extra ambachtelijk karakter en een bijzonder persoonlijk tintje.
Lees meer: oude spijkerbroeken hergebruiken als schilderscanvas: waarom ik dat doe (+ de meest gestelde vragen)
5. Materialen
Uniek aan mijn schilderijen is dat je ook zelf materialen of voorwerpjes, eventueel met een speciale betekenis, kunt aanleveren, die ik in je schilderij verwerk. Zo wordt het nog persoonlijker!
Wil je dat? Of laat je de keuze voor de materie bij mij? Of wil je er helemaal geen materiaal in? Dat kan natuurlijk ook.
Mocht je eigen materialen op het oog hebben, heb ze dan bij de hand tijdens het gesprek, dan kun je ze laten zien. Dat praat makkelijker.
Ter inspiratie: ik heb de laatste tijd bijvoorbeeld gewerkt met oude spijkerbroeken en kledingstukken, zand, persoonlijke voorwerpjes, bloemen en drijfhout. En ook hiervoor geldt: ik denk graag met je mee.
Lees meer: materialen en/of voorwerpjes in een schilderij laten verwerken? Dit zijn de mogelijkheden.
6. Kleuren
Welke kleuren wil je graag terugzien in jouw schilderij op maat? Ik werk het liefst met zachte, lichte en natuurlijke tinten, maar kan ook met heldere vrolijke kleuren uit de voeten.
De kleuren zijn vaak onderwerp van gesprek, want meestal hebben mensen nog geen idee. Gelukkig is ook hier mijn ervaring dat het er aan de hand van wat vragen en het laten zien van voorbeelden, altijd goed komt.
Is het niet tijdens het gesprek, dan in ieder geval in de loop van het proces. Ik begin namelijk nooit meteen met de verf, dus het is helemaal prima als je hier thuis nog eens rustig over na wilt denken.
De moeder, die als cadeau voor de 30e verjaardag van haar dochter een persoonlijk schilderij wilde laten maken, kon er bijvoorbeeld maar niet achter komen wat de favoriete kleuren van haar dochter waren.
Pas op het allerlaatste moment lukte haar dat wel en kon ik aan de slag met crème, sienna (een aardetint), turquoise en zeeblauw.
7. Prijs en levertijd
Aan het einde van het gesprek geef ik je meteen een globaal idee van de kosten van het laten maken van jouw schilderij in opdracht en de tijd, die ik schat nodig te hebben.
Ik kan me namelijk goed voorstellen dat je op dat gebied van te voren alvast een klein beetje wilt weten wat je te wachten staat. Lees dan de informatie hierover op de speciale pagina een schilderij in opdracht laten maken.
Na zo’n gesprek over een schilderij op maat zit je nog nergens aan vast!
Als ik denk dat ik aan jouw wensen kan voldoen (mocht dat niet zo zijn of mocht ik daarover twijfelen, dan zeg ik dat eerlijk) en we wederzijds een klik voelen, vat ik het gesprek vervolgens samen in een uitgebreid conceptvoorstel, dat ik je mail.
Daarin werk ik ook het speciaal voor jou op maat gemaakte creatieve idee uit. Ieder schilderij op maat is tenslotte uniek!
Op dit concept mag je schieten. Jouw feedback en je antwoorden op de vragen, die nog open staan, verwerk ik vervolgens in een definitief voorstel.
Zodra je hierop je akkoord geeft en de factuur met een aanbetaling van 35% van het totaalbedrag betaald hebt, hebben we een deal en ga ik aan de slag.
Misschien een geruststellende gedachte daarbij:
Het is nog nooit voorgekomen, dat een klant het resultaat niet mooi vond. Als mijn stijl je aanspreekt en je een goed gevoel hebt over het oriënterende gesprek en het voorstel, kun je erop vertrouwen dat het goed komt.
En nou hoor ik je denken: ja, natuurlijk zeg jij dat. Maar gelukkig zijn er ook klanten, die dat kunnen beamen. Je kunt hun verhalen lezen op de speciale pagina met klantverhalen.
En mocht het in het allerergste geval toch ooit een keer gaan voorkomen dat ik je wensen verkeerd geïnterpreteerd heb, dan zoeken we daarvoor een oplossing, die ons beiden past.
Want het gaat om wat jíj wilt.
Ik maak een schilderij op maat tenslotte speciaal voor jou.
Het oriënterend gesprek heeft daardoor vaak best een persoonlijk karakter. Dat is niet zo gek, want het laten maken van een schilderij in opdracht is nou eenmaal een persoonlijke aangelegenheid.
Zelf vind ik het proces van met niets beginnen en al brainstormend en sparrend uitkomen op een mooi uitgewerkt creatief idee, dat jou past als je lievelingsjas, elke keer weer heel bijzonder. Het is één van de meest mooie en inspirerende onderdelen van mijn werk, dat ik elke keer weer met alle liefde doe!
Wil je voorbeelden zien van schilderijen, die ik in opdracht maakte? En ontdekken hoe je de meest uiteenlopende wensen kunt vertalen in een persoonlijk schilderij op maat? Of gewoon ideeën en inspiratie opdoen? Bekijk dan hier het overzicht van maatwerk schilderijen, die ik recent maakte.
Wil je wat vragen of een afspraak maken voor een voorbereidend gesprek? Neem dan gerust contact op. Ik denk graag met je mee over de invulling van je wensen en hoe we dat het best kunnen vertalen naar een schilderij op maat, waar jij blij van wordt.
Elisheva zegt
Al weer een jaar heel blij met jouw schilderij in opdracht!
Marloes van Zoelen zegt
*glimlacht* Blijft superleuk om te horen!