Wat maakt jouw bijzondere abstracte schilderijen uniek? Qua materialen, kleuren en vormen? Met welke compositie werk jij het liefst? Waaraan herken je een echte Marloes?
Die vraag krijg ik vaak. In dit blog vertel ik je meer over mijn schilderstijl en welke aspecten vaak terugkomen in mijn werk.
Natuurlijke materialen
Over mijn lievelingsmaterialen schreef ik al eerder. Ik ben dol op natuurlijke materialen en dan vooral stof en zand.
Maar ook met bijvoorbeeld schelpjes, bloemen, touw en andere materialen, die klanten aanleveren voor het laten maken van een schilderij op maat, werk in regelmatig.
Zachte en lichte kleuren
Wat betreft kleuren kwam ik in het verleden meestal uit bij heldere vrolijke kleuren, momenteel werk ik graag met zachte, lichte en natuurlijke tinten. Met beiden kan ik dus uit de voeten.
Deze ontwikkeling past bij de persoonlijke groei, die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt: van lichtpuntjes verzamelende weduwe met hersenletsel naar verliefde ondernemer kunstenaar, die haar nieuwe andere leven heeft omarmd.
Mijn 5 favoriete vormen
Dan de compositie. Welke elementen zie je vaak terug in mijn bijzondere abstracte schilderijen? Met welke vormen werk ik graag? En wat is de betekenis ervan en symboliek erachter? Hoe kun je ze gebruiken om belangrijke levensthema’s als (oneindige) verbinding of liefde zichtbaar te maken in een abstract schilderij?
Ik zet in dit artikel mijn 5 favoriete vormen voor je op een rij.
Organisch geheel
Maar eerst even in het algemeen. Beweging en contrast komen in mijn werk vaak terug.
Ik geloof er namelijk in dat in het leven
- kracht en kwetsbaarheid
- donker en licht
- hard en zacht
- bewegen en stilstaan
- vreugde en verdriet
- langzaam leven en enthousiasme
- inspanning en rust
naast elkaar bestaan. Sterker nog, ze vullen elkaar aan, bestaan bij de gratie van elkaar en zijn met elkaar verweven.
Deze ogenschijnlijke contrasten vormen in mijn optiek meer een organisch geheel. Dat samen met het leven, dat altijd in beweging is, fascineert me en zie je terug in mijn intuïtieve schilderstijl.
Zo gebruik ik bijvoorbeeld graag materialen met een stoere uitstraling in combinatie met wat zachtere kleuren. Of ik maak een ondergrond van lieflijke bloemenstof met daarop een compositie met veel beweging en een krachtig lijnenspel.
Ik vind het een uitdaging om hierin de juiste balans te vinden en om er een spannend, harmonieus en bijzonder geheel van te maken.
1. Lijnen: verbinding en ontwikkeling
Ok, dan nu echt wat specifieker.
Ik werk veel met lijnen. Dun, dik, rond, strak, speels, diagonaal, horizontaal en verticaal: ik heb ze in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld om verbinding of ontwikkeling te symboliseren, maar ook om, samen met andere lijnen, beweging te creëren.
Wist je dat een rechte lijn voor mannelijkheid staat en een gebogen, meer organische voor vrouwelijkheid?
Soms benadruk ik een lijn nog extra door er een baan van stoffen vormen op aan te brengen. Als ik dat met harten doe, maak ik zo als het ware een ‘baan van liefde’.
Andere mogelijkheden zijn om diverse lijnen in één centraal middelpunt te laten samenkomen of om er een kruis mee te maken als symbool voor een kruispunt in je leven.
Bekijk een voorbeeld van een schilderij op maat met een boeiend lijnenspel: (Gebroken) liefde en heling: zo maak je dat tastbaar in een persoonlijk schilderij op maat
2. Cirkel: eenheid en oneindigheid
Cirkels komen regelmatig terug in de schilderijen, die ik in opdracht maak. Meestal in combinatie met veel beweging en/of een mooi kleurenverloop.
Ik werk dan vaak van binnen naar buiten en altijd laag over laag over laag. Daarbij blijven onderliggende lagen deels zichtbaar, waardoor het schilderij als het ware spontaan ontstaat en een lekker doorleefd karakter krijgt. Daar hou ik van.
Het bijzondere aan een cirkel is dat hij geen begin- en eindpunt heeft. Daarom is het een symbool van eenheid, oneindigheid en volmaaktheid, van onvoorwaardelijkheid en veiligheid.
Het is precies om dat uit te stralen dat een getrouwde man en vrouw allebei een ring dragen.
Bekijk een voorbeeld van een schilderij op maat, waarin de cirkel een belangrijke rol speelt: Een persoonlijk cadeau voor je moeder? Maak je waardering tastbaar in een schilderij op maat
3. Hart: liefde en passie
Een (subtiele) hartvorm gebruik ik om passie en/of liefde te symboliseren.
Dan gaat het allereerst om liefde voor jezelf. Dat is immers het begin van alles. Zonder dat kun je ook niet van een ander houden. En daarnaast is er de liefde voor diegenen, die je dierbaar zijn en de passie voor dat wat je doet.
Als ik de suggestie van een hart met verf aanbreng, doe ik dat vaak net als bij een cirkel met veel beweging, afwisselend licht en donker en in meerdere lagen. Dat brengt leven in een schilderij.
Een andere mogelijkheid is om het hart van (een mix van) materialen te maken. Bijvoorbeeld van kleine steentjes, drijfhoutjes of zelfs van stoffen harten. Al dan niet met een aantal openingen erin, om te verbeelden dat het hart gehavend of gebroken is.
4. Vlakken: betrouwbaarheid en stabiliteit
Ik hou van de rechtheid en overzichtelijkheid van vierkanten en rechthoeken.
Deze abstracte oervormen staan voor stabiliteit, begrenzing en betrouwbaarheid. Ze symboliseren de aardse wereld van orde, regelmaat en logica. De onderste lijn van een rechthoek of vierkant rust niet voor niets vaak stevig op de grond.
Je ziet dit ook terug in onze vrij vierkante bouwstijl. Een huis geeft ons een gevoel van veiligheid, bescherming en geborgenheid.
Ik gebruik zulke meer rechte vormen graag in schilderijen, waarin ik mijn geabstraheerde versie van een landschap verbeeld.
Een schilderij, waarbij, als je ernaar kijkt, je even de wind door je haar hoort ruizen, de oneindigheid van de horizon in de verte ziet en de rust en vrijheid van de natuur voelt.
Het is dan altijd een sport om de perfecte vlakverdeling te vinden en er toch wat speelse elementen aan toe te voegen. Weer dat organische contrast, waar ik het in het begin al over had… -;)
Bekijk een voorbeeld van een schilderij op maat met vlakken erin: Hoe maak je dat wat voor jou geluk is tastbaar in een schilderij op maat?
5. 1001 andere mogelijkheden
En dan zijn er natuurlijk nog 100.000 andere mogelijkheden.
Zo stond in een herinneringsschilderij eens een ontwerp van de initialen van de weduwe en haar overleden man centraal. Het was een prachtig organische vorm, die ze zelf geschetst had en die voor haar een speciale betekenis had.
Ook kwam ik ooit voor een schilderij in opdracht, dat een moeder liet maken voor de verjaardag van haar dochter uit bij een coconachtige vorm. Het stond voor de onvoorwaardelijke ouderlijke liefde en warmte, die er altijd is.
Tip: volg me ook op Instagram. Daar inspireer ik je graag over hoe je mijlpalen, herinneringen en andere belangrijke levensthema’s op creatieve manier tastbaar kunt (laten) maken onder andere door het gebruik van vormen. Ik geef je tips, ideeën en voorbeelden en je krijgt natuurlijk ook een kijkje achter de schermen. Zie ik je daar?
De kracht van vormen
Gaaf toch hoe je met een beperkt aantal simpele vormen bijzondere abstracte schilderijen kunt creëren en een persoonlijk verhaal kunt vertellen. Dat is de kracht van vormen!
Wat is jouw favoriete vorm? Welke vormen zie jij graag terug in een kunstwerk?
Wil je meer voorbeelden zien van bijzondere abstracte schilderijen, die ik in opdracht maakte? En ontdekken hoe je de meest uiteenlopende wensen kunt vertalen in een persoonlijk schilderij op maat? Of gewoon ideeën en inspiratie opdoen?
Bekijk dan hier het overzicht van maatwerk schilderijen, die ik recent maakte. Wil je wat vragen? Neem dan gerust contact op. Ik help je met plezier!