• Home
  • Vrij werk
    • Grote abstracte schilderijen
    • Kleine abstracte schilderijen
  • Schilderij op maat
  • Portfolio
  • Over mij
    • In de media
    • Veel gestelde vragen
  • Blog
  • Contact
    • Nieuwsbrief
Je bent hier: Home / Stijl en werkwijze / Zo draagt een duurzaam kunstwerk bij aan een mooiere, schonere wereld

Zo draagt een duurzaam kunstwerk bij aan een mooiere, schonere wereld

26 januari 2021 door Marloes van Zoelen

Quote bij blog over duurzaam kunstwerk

Dat een schilderij een duurzaam kunstwerk is, dat de impact ervan op onze planeet zo klein mogelijk houdt, zou in deze tijd toch vanzelfsprekend moeten zijn?

Zelf hergebruik ik al meer dan 10 jaar oude spijkerbroeken om mijn schilderscanvassen van te maken. Zo draag ik mijn steentje bij verklein ik mijn voetafdruk.

In het verlengde daarvan vroeg ik me af hoe duurzaam ik verder eigenlijk werk? Hoe milieuvriendelijk komen mijn kunstwerken tot stand? Hoe belastend zijn de materialen, waarmee ik werk?

Ik besloot het uit te zoeken, met de billen bloot te gaan en er een blog over te schrijven. Dit is het resultaat.

Oude spijkerbroeken hergebruiken voor het maken van een schilderscanvas - Sfeercollage

Ondergrond van oude spijkerbroeken

De ondergrond van een schilderij bestaat uit een spieraam met daarop een lap van katoen, linnen of een ander natuurlijk materiaal gespannen.

Zo’n schilderscanvas kun je natuurlijk heel prima kant en klaar kopen. Dat doe ik ook incidenteel, namelijk voor het grootste formaat, waar ik mee werk, 80 x 120 x 4 cm. Dan let ik er altijd op dat het spieraam van FSC hout gemaakt is.

Verder hergebruik ik voor het maken van mijn schilderscanvassen dus oude spijkerbroeken.

Voor de productie van een spijkerbroek is namelijk zo’n 7000 liter water nodig. Dat wordt, meestal in het Verre Oosten, eerst onttrokken aan lokale wateren en er, na het productieproces, vervuild met verfresten, weer in geloosd. Dat kan niet goed zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over bestrijdingsmiddelen, de verf en het transport naar Europa.

De materialen voor het houten spieraam bestel ik online. Daar span ik een lap op, gemaakt van de pijpen van oude versleten spijkerbroeken. Het resultaat bewerk ik met meerdere mediums. Zo ontstaat een professioneel schilderscanvas.

Lees meer: oude spijkerbroeken hergebruiken als schilderscanvas, waarom ik dat doe (+ de meest gestelde vragen)

Heel af en toe recycle ik een oud bestaand schilderscanvas. Dan schilder ik of over een oud kunstwerk heen of ik haal het uit elkaar en bewaar de spielatten, zodat ik er later een nieuw spieraam van kan maken.

Duurzaam kunstwerk - voorbeelden recyclen materialen

Materialen recyclen

Uniek aan mijn kunstwerken is dat ik er alle mogelijke materialen in verwerk. Denk daarbij aan zand, stof (van versleten kleding), drijfhout, touw en juten

Lees meer: materialen en/of voorwerpjes in een schilderij laten verwerken? Dit zijn de mogelijkheden

Ook hierbij recycle ik graag gebruikte of gevonden materialen. Ik koop nooit wat nieuws. Sterker nog, ik krijg regelmatig oude materialen aangeboden. Behoorlijk duurzaam dus!

Tip: Volg me ook op Instagram. Daar inspireer ik je graag over hoe je mijlpalen, herinneringen en andere belangrijke levensthema’s op creatieve manier tastbaar kunt (laten) maken onder andere door het upcyclen van oude spijkerbroeken en andere materialen. Ik geef je tips, ideeën en voorbeelden en je krijgt natuurlijk ook een kijkje achter de schermen. Zie ik je daar?

Ara verf

Milieubewuste verf

Ik gebruik acrylverf van het Nederlandse merk Ara. Dat wordt milieubewust geproduceerd in Driebergen, niet ver van mijn huis in Utrecht (dat scheelt weer kilometers!). Ara zuivert namelijk het schoonmaak- en spoelwater in de verffabriek.

Dat is super, maar het is, eerlijk is eerlijk, in het verleden niet de reden voor mijn keuze geweest. Daar lagen praktische motieven aan ten grondslag: in tegenstelling tot olieverf, is acrylverf namelijk verf op waterbasis, waardoor het niet stinkt en sneller droogt.

Dat vind ik belangrijk omdat ik graag in veel lagen werk (die steeds eerst moeten drogen voor ik verder kan), nogal ongeduldig ben en atelier aan huis heb. Ik wil niet de hele dag in de stank zitten.

Mijn voorkeur werd bevestigd toen ik tijdens mijn revalidatie een kunstenaar ontmoette, die hersenletsel had opgelopen, doordat hij zichzelf te veel had bloot gesteld aan giftige verfdampen. Dat wil ik ten koste van alles voorkomen. Het is wel genoeg zo.

Afscheurpalet met verf

Uit welke stoffen bestaat acrylverf?

Om te beginnen zitten in verf natuurlijk pigmenten om de kleur te maken. Maar er zit nog veel meer in:

  • Bindmiddel: een soort plaksel, ook wel emulgator genoemd, zodat het pigment zich kan hechten aan de ondergrond en de overige ingrediënten
  • Oplosmiddel: bij acrylverf is dat dus water, vandaar de naam ‘watergedragen’ verf
  • Conserveermiddelen: een stof, die wordt toegevoegd, om de houdbaarheid te garanderen
  • Vulstof: een middel om de verf dikker of matter te maken.

Is werken met verf op waterbasis automatisch milieuvriendelijk?

Het antwoord is nee, niet altijd. Acrylverf is een stuk minder belastend dan olieverf en dus de minst slechte optie, maar er zitten dus wel degelijk stoffen in die niet goed zijn voor het milieu.

Dat betekent dat het uitspoelen van verfkwasten en paletmessen onder de kraan geen goed idee is. Want dan komen de verfresten (de vaste stoffen uit de verf) in het riool en dus in het oppervlaktewater terecht. Dat doe ik dus anders.

Schoonmaken kwasten

Welke mogelijkheden zijn er voor het milieuvriendelijk schoonmaken van kwasten?

Wat research op internet levert het volgende eenvoudig toepasbare schoonmaaksysteem op:

  • Strijk de kwasten en paletmessen goed uit op een extra leeg schildersdoek. Zo krijg je alvast een ondergrond voor een nieuw duurzaam kunstwerk.
  • Veeg ze daarna goed af aan een stuk papier of een oude doek.
  • Maak de kwast vochtig met een klein beetje water.
  • Strijk hem opnieuw uit op het papier of knijp ‘m uit in de doek tot er geen verf meer uit komt.
  • Spoel de kwast tenslotte in een potje water.
  • Laat het potje met vuil water staan. De vaste bestanddelen uit de verf zullen naar de bodem zakken.
  • Giet de bovenste laag schoon water af. Laat het restant staan tot ook daar de vaste stoffen naar de bodem zijn gezakt. De uitgedroogde restjes kunnen gewoon in de grijze vuilcontainer.

Binder en gel

Bij het maken van mijn schilderijen gebruik ik gesso, binder en extra heavy gel medium om mijn schilderscanvassen te prepareren, materialen te bevestigen en verf te verdikken.

Hier kunnen we kort over zijn. Deze middelen zitten vol synthetische stoffen en zijn dus niet best voor het milieu.

Wel vind ik op alle websites van de merken, die ik gebruik, informatie dat duurzaamheid en het milieu belangrijke pijlers onder hun beleid zijn en dat ze voldoen aan Europese eisen ten aanzien van gezondheid. Dat is een lichtpuntje, niet?

Voor deze producten zijn op dit moment, voor zover ik weet, helaas geen goede alternatieven. Daar hou ik wel continu mijn ogen en oren wijd voor open.

Zo ben ik een paar jaar geleden overgestapt op een vernis op waterbasis. Dat is veel minder belastend en beschermt een duurzaam gemaakt kunstwerk tegelijkertijd prima tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Duurzaam kunstwerk - voorbeeld kunstkaart van verfrestjes

Duurzaam kunstwerk - voorbeeld kunstkaart van verfrestjes

Verfresten upcyclen tot kunstkaarten

Ik heb een grote hoeveelheid kwasten, spatels en paletmessen. Die koop ik zoveel mogelijk van Europese productie en van goede kwaliteit, zodat ik ze lang kan gebruiken.

Dat lukt goed, want ik schilder nu bijna 20 jaar en heb, voor zover ik me kan herinneren, nog nooit een kwast of paletmes weg hoeven gooien.

Het mengen van de verf doe ik op een papieren afscheurpalet, dat ik op een acrylpalet leg. Als ik klaar ben met een kunstwerk, maak ik van de restanten verf op het afscheurpalet kunstkaarten.

Zo komt het merendeel van de verfresten niet bij het afval terecht en ontstaat een uniek limited edition upcycle kunstwerkje. Een win-win situatie, waardoor de wereld weer een beetje duurzamer wordt.

Schilderij naar wens laten maken - eindresultaat in verpakking

Eigen verpakking?

Het inpakken van mijn schilderijen doe ik in bubbelplastic en kraftpapier. Dat kan natuurlijk gerecycled worden, maar het is misschien het overwegen waard om klanten te vragen een deken of iets dergelijks mee te nemen, waar ze hun kunstwerk in kunnen meenemen. Dat is nog duurzamer.

Hoe zou je dat vinden, als je een schilderij gaat ophalen en je gevraagd wordt om voor je eigen ‘verpakking’ te zorgen?

Kunst op kantoor, in je praktijk of werkruimte? Ga voor een persoonlijk schilderij op maat!
Foto: © Anita Reynders

Als ik alles bij elkaar optel is mijn conclusie: mijn kunstwerken zijn behoorlijk duurzaam!

Ik re- en upcycle veel, gebruik acrylverf in plaats van olieverf, heb kwasten, die lang meegaan en werk mijn schilderijen af met vernis op waterbasis. Op het front van binders, gels en mediums is nog ruimte voor verbetering. De productinnovaties op dat vlak houd ik dan ook nauwlettend in de gaten.

Ik vind het een fijn gevoel om te werken met liefde voor onze leefomgeving. Zo creëer ik met mijn schilderijen voor mensen niet alleen een blijvende betekenisvolle herinnering aan de muur maar draag ik ook mijn ieniemienie steentje aan een mooiere, schonere wereld.


Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn duurzame kunstwerken? Wil je voorbeelden zien van schilderijen, die ik in opdracht maakte? Of van mijn vrije werk? En ontdekken hoe je belangrijke levensthema’s en andere wensen kunt vertalen in een persoonlijk abstract schilderij? Of gewoon ideeën en inspiratie opdoen?

Bekijk dan hier het overzicht van maatwerk schilderijen, die ik recent maakte, en hier mijn vrije werk. Wil je wat vragen? Neem dan gerust contact op. Ik help je met plezier!

Lees ook

  • Een schilderij kopen: waar moet je op letten? 7 Praktische tips
    Tips 3D schilderij kopen - Voorbeelden abstracte 3D schilderijen
  • Oude spijkerbroeken hergebruiken als schilderscanvas: waarom ik dat doe (+ de 11 meest gestelde vragen)
    Oude spijkerbroeken hergebruiken tot schilderscanvas
  • Materialen en/of voorwerpjes in een schilderij laten verwerken? Dit zijn de mogelijkheden.
    Schilderij met natuurlijke materialen - Voorbeelden materie en voorwerpjes in een schilderij verwerken

Categorie: Stijl en werkwijze

Over Marloes van Zoelen

Maakt abstracte kleurrijke schilderijen, recht uit het hart en met een uniek verhaal. Zowel eigen werk als in opdracht. Verzamelt lichtpuntjes.

Reacties

  1. Irma Reedijk zegt

    5 maart 2018 om 14:43

    Leuke tip voor een palet: Ik gebruik een plastic vleeswaren stapel doos die ik speciaal heb gekocht bij de Blokker voor het mengen van acrylverf. Het bestaat uit 3 lagen met deksel. Zorg er wel voor dat de bodem van elke laag glad is. Wanneer je verf over hebt kun je dat in een speciale plastic pot doen (later te gebruiken als achtergrond voor een nieuw schilderij). Wanneer je de vleeswarendoos goed afsluit met het deksel blijft de verf erin nog vrij lang nat, soms wel enkele dagen (als je de verf die je over hebt er gewoon in laat zitten). Ik vind zo een vleeswarendoos ideaal als palet. In elke laag kun je weer andere kleuren mengen. Deze dozen kun je kopen in alle zaken voor huishoudelijke producten, dus ook de Hema. Veel plezier met deze tip die echt werkt!

    • Marloes van Zoelen zegt

      5 maart 2018 om 16:39

      Dank je wel voor je reactie.
      Wat een goede aanvulling. Dank je wel!
      Zelf heb ik inmiddels een andere oplossing, maar ik hou deze voor de toekomst zeker in mijn achterhoofd.

  2. Annemiek zegt

    16 mei 2017 om 11:07

    Ik zou de schilderijen ook zonder bescherming mee willen nemen, goed neerzetten en rustig rijden. Weet nu ook wat er fout gaan met de kunstposters. Ik vul voor de reactie braaf mijn emailadres in in plaats van onder het bericht, nu dus ook weer OEPS

    • Marloes van Zoelen zegt

      16 mei 2017 om 18:31

      Dank voor je reactie.
      Van dat vervoeren is goed om te horen van een ervaringsdeskundige!
      Misschien dat ik ‘zo meenemen en rustig rijden’ in het vervolg in ieder geval als optie geef, dus dat ik het niet standaard al in plastic ga verpakken.
      Enne … fijn dat we erachter zijn van dat mailadres. Weer wat geleerd!

Marloes van Zoelen - abstracte reliëf schilderijen recht uit het hart - © Pascalle van Vliet - www.fotogelukjes.nl.

Hej! Ik ben Marloes, beeldend kunstenaar en lichtpuntjesverzamelaar. Weten hoe dat zo gekomen is? Lees mijn verhaal

Marloes in je mailbox





Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar:

* inspiratie en ideeën voor jouw betekenisvolle blikvanger
* een persoonlijk kijkje achter de schermen
* als eerste exclusief toegang tot nieuwe schilderijen
* en gratis wallpapers voor je laptop en smartphone

Als dank krijg je bij je inschrijving alvast 10+ kunst downloads cadeau.

Gratis kunst bureaublad - voorbeeld bureaublad computer - Marloes van Zoelen

Zoek op blogonderwerp

Populaire blogs

  • Materialen en/of voorwerpjes in een schilderij laten verwerken? Dit zijn de mogelijkheden.
  • Origineel cadeau voor een promotie? Geef de promovendus een schilderij op maat: “Wauw, echt prachtig!”
  • Abstract schilderij ‘Zee van vrijheid’: het vrije gevoel van het strand aan je muur
  • Oude spijkerbroeken hergebruiken als schilderscanvas: waarom ik dat doe (+ de 11 meest gestelde vragen)
  • Kleine schilderijen maken: hoe het me verrijkt

Klantenservice

Bestellen
Proefplaatsing
Betalen
Levertijd
Verpakken
Verzenden
Retourneren
Veel gestelde vragen
Algemene voorwaarden

Zoek op deze website

Marloes in je mailbox

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar:

* inspiratie en ideeën voor jouw betekenisvolle blikvanger
* een persoonlijk kijkje achter de schermen
* als eerste exclusief toegang tot nieuwe schilderijen
* en gratis wallpapers voor je laptop en smartphone

Als dank krijg je bij je inschrijving alvast 10+ kunst downloads cadeau.

AANMELDEN

Contact? Leuk!

Mailen gaat het snelst

Bellen of appen: 06 - 54 37 47 29

  • instagram
  • pinterest
  • linkedin

Copyright © 2023 · Marloes van Zoelen · Privacy Statement

Ik bak niet alleen graag cookies, ik gebruik ze ook om de gebruikersvriendelijkheid van deze site te verbeteren en om maandelijks wat (anonieme) webstatistieken te verzamelen. Vindt de bedrijfskundige nerd in mij leuk. -;) Hopelijk is dat ok? Lees meer

Privacy overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies, zodat ik je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar mijn website en helpt me om te begrijpen welke delen van de website je het meest interessant en nuttig vindt.
Je kunt al je cookie-instellingen aanpassen door naar de tabbladen aan de linkerkant te gaan.

Strikt noodzakelijke cookies

Strikt noodzakelijke cookies moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat ik je voorkeuren voor cookie-instellingen kan opslaan.

Als je deze cookie uitschakelt, kan ik je voorkeuren niet opslaan. Dit betekent dat elke keer dat je deze website bezoekt, je cookies weer moet inschakelen of uitschakelen.