“Wij willen graag een blijvende herinnering aan het overlijden van onze zoon. We zijn hem nog geen jaar geleden verloren en hebben van een groep vrienden geld gekregen om een herinneringsschilderij door jou te laten maken. Wij zouden graag met je in contact komen.”
Wat een ontzettend verdrietige mail en wat is hun verlies nog vers, maar hoe bijzonder dat een vriendengroep een blijvend aandenken aan hem cadeau wil geven aan zijn ouders in de vorm van een herinneringsschilderij van mijn hand.
Het creatief tastbaar maken van dierbare herinneringen en speciale gebeurtenissen in persoonlijke abstracte schilderijen is weliswaar mijn specialiteit, maar toch: het blijft eervol. Helemaal als ik hoor hoe het gegaan is. Eén van de dames in de vriendengroep, is zo geïnspireerd geraakt door het werk, dat ik maak en de structuur daarin, dat ze geld is gaan inzamelen voor een herinneringsschilderij. Ik moet er van blozen en realiseer met nog maar eens hoe dankbaar ik ben dat ik doe wat ik doe.
Meer informatie mailen
In mijn reactie naar de familie steek ik ze eerst een hart onder de riem. Verder mail ik ze:
- een aantal blogs met voorbeelden van herinneringsschilderijen in opdracht
- algemene informatie over een schilderij in opdracht laten maken
- en meer specifieke informatie over het laten maken van een herinneringsschilderij.
Het geeft ze een beeld van de mogelijkheden en van hoe het laten maken van een blijvende herinnering aan het overlijden van een dierbare in praktijk in zijn werk gaat. En wellicht levert het ook inspiratie op voor hun eigen schilderij.
Wensen in kaart brengen via beeldbellen
Naar aanleiding van onze mailwisseling willen ze graag in gesprek gaan om verder kennis te maken en om hun wensen in kaart te brengen. Mijn ervaring is dat prima via beeldbellen kan, zeker als je, net als deze familie, al nagedacht hebt wat je in het schilderij verwerkt wil hebben.
We spreken elkaar op een zaterdagochtend. Ter voorbereiding stuur ik ze een artikel, dat ik schreef over wat er in zo’n gesprek allemaal aan de orde kan komen. Dat helpt ze om hun gedachten al enigszins te vormen.
Lees meer: het voorbereidend gesprek voor een schilderij op maat, hoe gaat dat?
Het verhaal: verdriet en kracht
Eerst vertellen ze me hun verhaal. Dat is niet mals.
Hun jongvolwassen zoon, een knappe jongen vol levensenergie, die geliefd was bij iedereen, is door messteken om het leven gekomen tijdens een avond uit. Wát een vreselijke nachtmerrie, helemaal als je weet dat hij altijd heel positief, nieuwsgierig van aard en goed van vertrouwen was. Mensen hadden hem graag om zich heen en hij was heel trouw aan zijn vrienden. “Hij was een goeie jongen, die geen vlieg kwaad deed,” zo vatten zijn ouders het karakter van hun geliefde zoon samen.
Dat laatste kan ik me helemaal voorstellen, want zijn ouders zijn een warm stel. Dat voel ik door het beeld van mijn laptop heen. Ondanks hun afschuwelijke verlies en het bijbehorende verdriet, stralen ze kracht, hoop en levenslust uit en lachen ze veel.
Creatief concept: leeuw van Juda
Ze willen graag een zwart houten frame van een leeuw in hun herinneringsschilderij laten verwerken. Hun zoon had namelijk een tatoeage van de Leeuw van Juda op zijn arm. Het beeld van de leeuw komt ook terug op de rouwkaart en het graf.
De leeuw heeft een diepe betekenis voor de familie. Ze halen veel kracht uit hun geloof en voelen zich erdoor gedragen: “Wij geloven dat hoe diep je ook zit, Jezus helpt.”
Verder moet het “een beetje een stoer schilderij” worden met strakke krachtige lijnen (“niet teveel tutteltjes”), want hun zoon was een kleurrijke stoere jongen.
En het moet natuurlijk passen in hun modern ingerichte woonkamer met veel warme houtkleuren, organische vormen en een groot schilderij van 2 bij 2 meter.
Voorstel: “wauw, wat een volledig verslag.”
Na het leuke openhartige gesprek, waarin we beiden een klik voelen, mail ik de familie een uitgebreid document met een verslag van het gesprek, hun wensen (en dus mijn kaders) en een concept creatief voorstel. Ook de prijs en de levertijd komen aan de orde.
Zo hebben ze alles duidelijk bij elkaar op een rij en weten ze waar ze aan toe zijn. De losse eindjes, die er nog zijn, bespreken we verder via de mail. Aanvullingen verwerk ik in het definitieve voorstel, die later een opdrachtbevestiging wordt.
Het wordt gewaardeerd:
Wauw, wat een volledig verslag (wist niet dat je zo snel mee kon schrijven), want dit is bijna alles waar wij het over hadden. Er is echt aandacht voor ons en de materie genomen. Dank daarvoor.”
Waardevol cadeau
Verder geven ze aan me niet te veel te willen kaderen, omdat ze juist heel benieuwd naar mijn ideeën. Het voelt altijd als een heel waardevol cadeau als mensen het lef hebben om zich over te geven aan mijn creatieve proces en om vertrouwen te hebben in het resultaat.
Hoe moeilijk dat is heb ik zelf onder andere ervaren toen ik een herinneringsring liet maken van de trouwringen van wijlen mijn man en mij. Maar als je het durft, komt het het schilderij altijd ten goede, weet ik inmiddels.
Het is ook één van de redenen dat ik zo veel aandacht besteed aan het voortraject. Want als we jouw wensen goed op papier hebben, zijn meteen mijn kaders helder. En dan kan het bijna niet mis gaan met het eindresultaat.
Extraatje: voorproefje
Omdat ik veel opdrachten heb momenteel, moet de familie even wachten voordat ik aan de blijvende herinnering aan het overlijden van hun zoon kan beginnen. Om het wachten te verzachten stuur ik ze mijn zelfgemaakte visitekaartje.
Het is een mini schilderij op visitekaartjesformaat met alle elementen, die een groot schilderij ook heeft: een ondergrond van spijkerstof met reliëf in de vorm van mijn logo en een laagje zand erop, geschilderd in de kleuren van het strand.
Zo hebben ze alvast een idee van hoe hun schilderij op maat gaat worden en voelen. Ze hebben mijn werk tenslotte nog nooit in het echt gezien. Hun reactie: “dank je wel voor je mooie visitekaartje!”
Duurzaam schilderscanvas maken
Als ik aan de slag ga met hun herinneringsschilderij, maak ik eerst zelf het schilderscanvas van oude spijkerbroeken. Dat is één van mijn handelsmerken en ontstaan na het overlijden van mijn man Pierre. Het zorgt voor een ambachtelijk karakter en het is mijn manier om een ieniemienie steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.
Dit keer kies ik de spijkerbroek extra zorgvuldig. De dubbeldikke randen van het schilderij ga ik namelijk, anders dan normaal, niet beschilderen. Zo past het schilderij mooi bij hun bank, die bekleed is met een soort denimstof.
Van de oude spijkerbroek knip ik de pijpen af, torn ze los en naai ze aan elkaar tot een lap. Die span ik vervolgens om een los spieraam van 50 x 50 cm, het kleinste formaat voor een schilderij op maat.
Het geheel impregneer en prepareer ik met diverse mediums, zodat een professionele basis ontstaat voor dit herinneringsschilderij op maat.
Lees meer: een schildersdoek maken van oude spijkerbroeken, hoe ik dat doe (+ de 11 meest gestelde vragen)
Zand met een symbolische waarde
Eroverheen gaat een laag zand, die ik verzamelde tijdens een heerlijke vakantie op Texel. Dat geeft het geheel een stoer effect en een mooi reliëf en het past ook mooi bij het andere kunstwerk in de woonkamer.
Bovendien heeft het een symbolische waarde. De familie is namelijk dol op het strand: ze wonen er al hun hele leven dichtbij en zijn er graag. Ook hun zoon was geregeld op het strand te vinden. Hij hield van de zomer en ging dan met zijn vrienden op vakantie.
Geometrische leeuw met krachtige én rustige uitstraling
Het houten frame van de leeuw komt de familie me persoonlijk brengen. Het is leuk om elkaar live te ontmoeten. De klik, die we via het scherm al hadden, wordt bevestigd.
Wat straalt deze geometrische leeuw een kracht uit, nu ik ‘m in mijn handen heb. Terwijl het symmetrische strakke ontwerp tegelijkertijd ook zorgt voor een rustige uitstraling. Een fijn contrast! Daarnaast is het frame gelukkig licht van gewicht. Dat maakt dat ‘ie prima te bevestigen is op het doek.
Palet van kleurrijke natuurlijke tinten
Voor dit herinneringsschilderij ga ik werken met turquoise, (azuur)blauw en aardse kleuren: de natuurlijke kleuren van een leeuw én van zee en strand. Dat laatste sluit mooi aan bij de voorliefde van de familie daarvoor en bij het andere schilderij in de woonkamer.
Bovendien is haar lievelingskleur turquoise en spreekt hem Kracht van keuzes, één van mijn grote vrije werken, qua kleuren het meest aan. Het past ook goed bij hun overleden zoon, want “hij was een kleurrijk persoon.”
Doorleefd karakter en pakkend contrast
De achtergrond bouw ik op met vele lagen verf, zodat het geheel een mooi doorleefd karakter krijgt. De lijnen van de leeuw leiden me, waardoor organisch een compositie vol beweging ontstaat.
Aan de buitenkant werk ik met ronde vormen. Dat verzacht de scherpe hoekige lijnen van het frame van de leeuw en zorgt voor een pakkend contrast.
Leeuw: de linkerkant vrijhouden
Dan het beeld van de leeuw. De familie wil graag dat de linker helft van het zwarte geraamte, net als op het graf en de rouwkaart, zichtbaar blijft. Voor de rechter helft laten ze mij de creatieve vrijheid. Die mag kleur krijgen.
Tijdens het schildersproces bevestig ik het frame af en toe provisorisch op het doek. Omdat ik (vooral in het begin) met grote, vrije bewegingen werk, pak ik de linkerhelft van het frame in. Zo blijft het netjes. Ik moet er niet aan denken dat er op deze leeuw, die zó veel emotionele waarde heeft voor de familie, verf komt waar het niet hoort.
Bijzondere boodschap van boven
Het beeld van de leeuw kleur ik in met diverse tinten okerbruin en wit. Hier en daar zie je er glimpen van de achtergrond doorheen. Die onverwachte doorkijkjes maken het schilderij spannend en boeiend om naar te kijken. Zo ontdek je er steeds iets nieuws in.
De kop van de leeuw houd ik zo licht mogelijk, zodat hij als het ware ‘in het licht’ staat. Het lijkt een bijzondere boodschap van boven, die ik tijdens het schildersproces meerdere keren voel. Alsof hun zoon wil zeggen: “ik ben ok hier, ga door met leven, ik bescherm jullie.”
Het past helemaal bij het organisch ontstaan van dit schilderij, en bij de fijne samenwerking, waarbij ik binnen een duidelijk kader alle vrijheid voel. Het inspireert me ook voor de titel. Die wordt ‘Zee van kracht’.
Rest mij nog het houten frame definitief op het doek te bevestigen en een professionele laag vernis aan te brengen, zodat dit schilderij beschermd is tegen de tand des tijds.
Work in progress updates: “we laten ons graag verrassen.”
Normaal stuur ik tijdens het maken van een schilderij op maat tussendoor 2 à 3 keer work in progress updates.
Daarvoor verzamel ik de foto’s van tijdens het maakproces in een kort filmpje. Dat brengt het schilderij tot leven en het geeft bovendien de gelegenheid om feedback te geven, zodat ik indien nodig kan bijsturen.
Maar in dit geval maakt de familie een andere keuze: “wij laten ons graag verrassen.” Helemaal prima! Het gaat erom wat voor hun als klant goed voelt.
Dus fotografeer ik het schilderij en schrijf dit blog met het verhaal erachter, zodat de familie achteraf wel kan lezen hoe hun ‘Zee van kracht’ tot stand is gekomen.
Blijvende herinnering aan het overlijden: “het voelt als een troost in deze rare tijden.”
Als het blog klaar is, komen ze hun herinneringsschilderij halen. Ze zijn onder de indruk. Later op de dag mailen ze me de woorden, die bij hun gevoel horen:
Het schilderij is nóg mooier dan verwacht. Het straalt kracht uit en er zit diepte in. En die kleuren en dat licht eromheen. Het staat prachtig in onze woonkamer.
Wij hebben nog nooit zoiets gekregen en het voelt echt als een troost in deze nog steeds rare tijden. We lopen er elke keer heel blij langs… dat werkt en dat helpt.”
De mooie complimenten bezorgen me kippenvel en brengen een grote glimlach op mijn gezicht. Het is zó fijn om hun blije reactie te horen en te lezen. Want het was best een beetje spannend om een herinneringsschilderij te maken zonder work in progress beelden te delen met de klant.
Wat ben ik dankbaar dat ik met mijn levenservaring en talent een ieniemienie steentje heb mogen bijdragen aan het levend houden van de mooie herinneringen aan hun liefste zoon. Het is onbeschrijfelijk bijzonder om zo mijn eigen nare ervaringen een positieve wending te geven.
Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook een blijvende herinnering aan het overlijden van je dierbare laten maken in de vorm van een herinneringsschilderij? Zodat je hem of haar om je heen hebt in je leefomgeving? Overweeg dan mij een schilderij in opdracht te laten maken.
Op de speciale pagina over een schilderij in opdracht laten maken vind je er alle informatie over. Ontdek waarmee ik je kan helpen, wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt.
Of neem direct contact op. Dan overleggen we vrijblijvend over de mogelijkheden. Schroom niet, ik help je met plezier!
Wil je er nog even goed over nadenken? Laten we elkaar dan niet uit het oog verliezen en meld je vrijblijvend aan voor m’n driemaandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie. Als welkomstcadeau ontvang je gratis een set inspirerende kunst wallpapers.