Kleine schilderijen maken. Dat idee zat al een tijdje in mijn hoofd als afwisseling voor de grotere schilderijen, die ik normaal maak. De afgelopen maanden heb ik het eindelijk gedaan!
En met succes. Ik had er heel veel plezier in, het heeft me een boel geleerd en het leverde een heel blij gevoel op. Voordat ik daar alles over vertel, eerst maar eens uit te doeken doen hoe ik te werk ben gegaan.
Ieniemieniedoekje
Een ieniemieniedoekje van 13 x 18 cm, dat ik gratis krijg bij een bestelling van schildersmaterialen, is het duwtje in de rug, dat ik nodig heb, om op een mooie voorjaarsdag tijdens mijn creabea uurtje in de ochtend daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Ik vermeng zaagsel, dat ik ooit meenam van één van mijn tripjes naar Friesland, met een heavy gel, en breng dat random aan op het doekje. Daaroverheen gaan repen juten (dat geeft altijd een heel leuk effect, vind ik) en een aantal lagen caparol en gesso.
Qua verf experimenteer ik met een pallet met roestbruin, (oxide) rood, oranje en crème. Laag over laag over laag over laag. Het is heerlijk om te doen, onder andere omdat het formaat van het canvas zo hanteerbaar is.
Mijn eerste kleine schilderij een feit!
Vierkante kleine schilderijen
Ik heb de smaak te pakken en bestel materiaal voor 2 iets grotere vierkante schilderijtjes. Van kleine spielatjes maakt ik zelf 2 spieramen van 20 x 20 cm, die ik bespan met restjes geprepareerd katoen.
Eroverheen gaan op het ene doekje kleine steentjes vermengd met een dikke gel en repen juten, linnen en katoen, en op het andere doekje zand vermengd met dikke pasta en repen katoen.
Dan de verf. Ik laat mijn denken los, doe gewoon en werk op gevoel. Het ene schilderijtje wordt oud delfts blauw met wit en een beetje oranje en voor het andere exemplaar kom ik uit bij ultramarijn, wit en turquoise.
Als deze twee beauties klaar zijn, vernis ik ze, voorzie ze van een koordje en signeer ze.
Zo hebben deze kleine schilderijen alle elementen, die mijn grote schilderijen ook hebben, bijvoorbeeld:
- een handgemaakt schilderscanvas, dat het ambachtelijk en duurzaam maakt
- een laag materie, die zorgt voor een stoer en mooi reliëf
- en natuurlijk een compositie met veel licht, beweging en contrast erin
Voor de titel kom ik na een verzoek om suggesties op sociale media uit bij ‘Kus van de zee’. Dat voelt meteen goed. Dus dat wordt ‘m.
Blij gevoel
Tijdens het maken van deze kleine schilderijtjes overvalt me regelmatig een heel blij en ontspannen gevoel. Dit is puur spelen. Gewoon doen, werken op gevoel en ervaren wat er gebeurt. Als het mislukt, is er geen man overboord, volgende keer beter.
Wat is het fijn dat ik hieraan begonnen ben. Het is heerlijk om naar hartenlust dingen te proberen en om zowel wat betreft kleurcombinaties en materialen verrast te worden. En de bonus: ik leer er veel van.
Bijvoorbeeld dat:
- ik niet teveel materie moet gebruiken.
- één kleur en daaraan verwante kleuren als basis, aangevuld met een ietsiepietsie van een complementaire kleur, genoeg is.
- het aan de ene kant lastig is om klein doekje spannend en boeiend te maken, maar het met (te) veel materiaal en kleur ook snel te druk en onrustig wordt.
- het een perfecte manier is om restjes op te maken en dingen te testen voor schilderijen in opdracht
- ook hier de ‘niet denken, maar gewoon doen’ modus, het beste werkt!
Dit experiment is dus een blijver. Tussen de opdrachten door blijf ik kleine schilderijen maken.
Na ‘Kus van de zee’ maakte ik onder andere ‘Kus van de zomer I en II’. Annemiek van Zon kocht ze en schreef me waarom:
Marloes van Zoelen maakt kunst vanuit haar hart. Van het begin af aan ben ik fan van haar werk. De laatste jaren heb ik Licht spiegelbeeld en Engels hart bij haar gekocht.
Sinds dat ze Kus van de zomer 1 en 2 in 2017 had gemaakt, kleine schilderijtjes van 20 x 20 cm, was ik verliefd.
Ik heet van Zon, ben een zomer mens, er zit zand van Texel in verwerkt en ik ben een ex Texelaar. Ook gebruikte Marloes mediterrane kleuren, en ik heb een mediterrane winkel gehad.
Een paar weken geleden reden we naar Italië toen ik de schilderijtjes op Instagram voorbij zag komen. Marloes vertelde dat ze ook ergens neergezet konden worden omdat ze klein zijn.
Ineens wist ik waar ze moesten komen te staan.
Op de secretaire, een erfstuk van mijn schoonouders die op Texel woonden. Mijn schoonmoeder die mijn voorbeeld was in de keuken. De secretaire die mijn werkplek is als ik recepten schrijf voor mijn blog en voor kookboeken.
Ook het mediterrane past bij mijn schoonmoeder, ze heeft in Spanje gewoond en heeft mij het mediterrane leven leren kennen.
Het toeval is dat ook het schilderij Spiegelbeeld in dezelfde hoek hangt, echt mijn hoek in huis.
Nieuwsgierig naar mijn kleine schilderijen? Ze zijn te koop! De 3 exemplaren uit dit blog zijn al verkocht, maar ik maak regelmatig nieuwe kleine schilderijen. Dus houd de webshop in de gaten of meld je aan voor mijn driemaandelijkse nieuwsbrief. Dan heb je als eerste toegang tot nieuw vrij werk.
Daarnaast krijg je dan volop inspiratie en ideeën voor een betekenisvol cadeau en blijvend aandenken, ontdek je ideeën op voor het tastbaar (laten) maken van belangrijke thema’s als verbondenheid, liefde en persoonlijke groei in abstracte schilderijen met betekenis en krijg je iedere nieuwsbrief inspirerende wallpapers cadeau. Als dank krijg je bij je inschrijving alvast 10+ digitale kunst downloads cadeau.
Heb je vaker behoefte aan inspiratie? Volg me dan op Instagram voor een wekelijkse dosis inspiratie, ideeën en voorbeelden.
Wat leuk dat je nu bent begonnen met de kleine schilderijen te maken, ze zien er goed en mooi uit. Nog veel leuker is natuurlijk dat je ook echt plezier hebt in het maken van deze kunstwerken. leuk artikel om te lezen.
Dank je!