Heb je iets meegemaakt of ga je iets meemaken, dat voor altijd in je geheugen gegrift zal staan? En wil je de herinneringen daaraan op een unieke manier vastleggen, maar weet je niet hoe?
Denk dan eens aan een herinneringsschilderij. Dat is een heel persoonlijk aandenken in je leefomgeving, dat je voor altijd herinnert aan een speciale gebeurtenis, een uniek moment, een gedenkwaardige periode of een dierbaar persoon.
Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan:
- een mijlpaal verjaardag als iemand 18, 30, 40, 50 of 65 wordt (of welke leeftijd dan ook)
- het vastleggen van de herinneringen aan je trouwdag
- een huwelijks- of werkjubileum
- de tijd, dat je kinderen klein waren
- de herinnering aan een overledene
- een markant moment of een keerpunt in je leven
Kortom een schilderij, dat voor eeuwig een tastbare herinnering aan je muur zal zijn en dat elke keer als je er langs loopt een glimlach op je gezicht tovert. Omdat het je herinneringen voor altijd levend houdt.
Warm gevoel van verbondenheid
Aanvankelijk schilderde en maakte ik herinneringsschilderijen voor mezelf. Het was een heerlijke uitlaatklep tijdens en na mijn revalidatie en later vond ik er troost in na het overlijden van mijn man Pierre.
Het vereeuwigen van een aantal van zijn spullen in een schilderij hielp me in het rouwproces. Er ontstond een blijvend aandenken aan hem, dat veel meer was dan een mooi kunstwerk.
Het was een bron van kracht, inspiratie en steun en gaf me elke keer als ik er naar keek een warm gevoel van verbondenheid. Het hielp me zo het verlies in mijn leven te verweven, waardoor ik mijn nieuwe andere toekomt tegemoet durfde te treden.
Zonder dat ik er enige ruchtbaarheid aan gaf, begonnen er vervolgens ook verzoeken van anderen te komen om voor hun zo’n persoonlijk kunstwerk te maken. Dat vond ik een eer, en een lang verhaal kort: omdat het ook leuk was om te doen, maak ik nu met veel plezier herinneringsschilderijen in opdracht.
Maar hoe werkt het nou, een herinneringsschilderij laten maken? In dit blog ontdek je hoe we in 7 stappen van jouw idee tot het uiteindelijke resultaat komen.
Stap 1: aftasten via mail
Het begint met dat je mij benadert met de vraag om voor jou een herinneringsschilderij te maken. Dat gaat meestal via mail, soms via whatsapp of telefonisch.
Daarin geef je aan om welke situatie het gaat en wat je eerste gedachten zijn over een schilderij. Dat kunnen een paar korte zinnetjes zijn en hoeft dus nog helemaal niet volledig te zijn. Gewoon dat wat je weet of wilt vragen, schrijf je op.
Ik beantwoord via het medium van jouw keuze je vragen, geef je eventueel extra informatie en stel jou soms ook nog wat vragen.
Stap 2: kennis maken in een oriënterend gesprek
Als dat eerste contact voor ons beiden goed voelt, maken we een afspraak voor een oriënterend gesprek. Dat kan via de beeldbeltool Whereby (of een andere programma, waar jij je prettig bij voelt) en telefonisch. En, als corona onder controle is, ook live bij mij in Utrecht.
In dat gesprek maken we verder kennis en brengen we jouw wensen in kaart. Ik help ik je doordringen tot de kern daarvan, zodat het schilderij echt dat wat voor jou de essentie is, gaat verbeelden. Het is soms handig om foto’s (en filmpjes) mee te nemen om je verhaal te verduidelijken.
Verder brainstormen we en geef ik je mijn eerste ideeën over hoe we die essentie, jouw onderwerp dus, met behulp van kleuren, materialen en vormen kunnen vertalen naar een abstract schilderij. En ik geef je vast een indicatie van de kosten en de levertijd.
Ik vind het heel belangrijk om goed helder te hebben, wat je precies wilt. Dat is namelijk de basis voor een mooi betekenisvol schilderij, waar jij met plezier naar gaat kijken.
In zo’n gesprek luister ik dus goed, stel veel vragen en beantwoord natuurlijk ook al jouw vragen. Aan de orde komen praktisch:
- het thema en de achtergrond van het schilderij
- op welke plek het komt te hangen
- in welke van mijn schilderstijlen je het wilt: met ronde organische vormen of meer met vlakken
- het formaat van jouw herinneringsschilderij
- het type schilderscanvas, dat ik ga gebruiken
- de of welke materialen, je er graag in verwerkt wilt zien; als je ze hebt, kun je ze vast meenemen, dat praat makkelijker
- de kleuren, die jij terug wilt zien in het schilderij
- en welke schilderijen van mijn vrije werk en eerdere opdrachten je aanspreken
Lees meer: het oriënterende gesprek voor een schilderij op maat, hoe gaat dat?
Het hele proces met Marloes voelde als een ‘warm bad’, zoals mijn schilderij ook getiteld is. Ze luistert aandachtig en met een open houding naar je verhaal, waardoor je meteen het gevoel krijgt dat ze je verhaal ook goed zal kunnen overbrengen in een schilderij.”
– Emma over Warm bad –
Stap 3: speciaal voor jou op maat gemaakt voorstel
Als ik denk dat ik aan jouw wensen kan voldoen (mocht dat niet zo zijn of mocht ik daarover twijfelen, dan zeg ik dat eerlijk) en we wederzijds een klik voelen, vat ik het gesprek vervolgens samen in een uitgebreid conceptvoorstel, dat ik je mail.
Daarin werk ik ook het speciaal voor jou op maat gemaakte creatieve idee verder uit. Ieder schilderij op maat is tenslotte uniek!
Op dit concept mag je schieten. Jouw feedback en je antwoorden op de vragen, die nog open stonden, verwerk ik vervolgens in een definitief voorstel.
Zodra je hierop je akkoord geeft en de factuur met een aanbetaling van 35% van het totaalbedrag betaald hebt, hebben we een deal en ga ik aan de slag.
Misschien een geruststellende gedachte daarbij:
Het is nog nooit voorgekomen, dat een klant het resultaat niet mooi vond. Als mijn stijl je aanspreekt en je een goed gevoel hebt over het oriënterende gesprek en het voorstel, kun je erop vertrouwen dat het goed komt.
En nou hoor ik je denken: ja, natuurlijk zeg jij dat. Maar gelukkig zijn er ook klanten, die dat kunnen beamen. Je kunt hun verhalen lezen op de speciale pagina met klantverhalen.
En mocht het in het allerergste geval toch ooit een keer gaan voorkomen dat ik je wensen verkeerd geïnterpreteerd heb, dan zoeken we daarvoor een oplossing, die ons beiden past. Want het gaat om wat jíj wilt.
Het is trouwens ook één van de redenen waarom ik je aanbied om gedurende het creatieproces work in progress updates te ontvangen. Dat brengt niet alleen het schilderij alvast tot leven, maar geeft je ook de gelegenheid om hier en daar wat bij te sturen.
Stap 4: schilderscanvas maken van oude spijkerbroeken
De eerste stap van het daadwerkelijk maken van jouw herinneringsschilderij is het vervaardigen van het schilderscanvas.
Eén van mijn handelsmerken is dat ik die (met uitzondering van het een doek van 80x 120 cm, het grootste formaat, waarmee ik werk) zelf maak van (jouw) oude spijkerbroeken.
Dat doe ik omdat ik graag een beetje lief wil zijn voor onze leefomgeving.
Want wist je dat per nieuw gemaakte jeans 8000 liter water, vervuild met indigoblauwe verf, in het oppervlakte water terecht komt? En dat we, alleen al in Europa, per jaar 640 miljoen spijkerbroeken weggooien? Dat wil je toch niet? Daarom geef ik ze met liefde een mooi nieuw leven.
Het is ooit begonnen na het overlijden van mijn man Pierre. Hij had enorm veel spijkerbroeken. Ik bewaarde ze op mijn schilderszolder in ons oude huis in een grote zwarte stucton voor wie weet ooit.
Op een onbewaakt ogenblik knipte ik ze zomaar uit elkaar, tornde de pijpen los en naaide die aan elkaar tot een lap. Die spande ik vervolgens om een los spieraam, dat ik toevallig nog had liggen. Het spijkerdoek was geboren!
Zo’n bijzondere ondergrond geeft een schilderij dus een duurzame dimensie, maar ook een extra ambachtelijk karakter en een bijzonder persoonlijk tintje.
Als het klaar is, prepareer ik het met diverse mediums, zodat een goede professionele basis voor een schilderij ontstaat.
Lees meer: oude spijkerbroeken hergebruiken als schilderscanvas, waarom ik dat doe
Stap 5: materialen aanbrengen
Dan ga ik aan de slag met de materialen, die je graag in het herinneringsschilderij verwerkt wil zien. Daarvoor kan ik natuurlijk putten uit mijn eigen voorraad, die vooral bestaat uit allerlei soorten stof en zand. Dat zijn namelijk mijn favoriete materialen om mee te werken.
Maar uniek aan mijn werk in opdracht is dat je zelf materialen en/of voorwerpjes kunt aanleveren, die ik in jouw schilderij verwerk.
Je eigen materialen en/of voorwerpjes in een schilderij laten verwerken is niet alleen heel origineel, maar maakt je kunstwerk ook extra uniek en persoonlijk. Daarnaast zorgt het voor een heel mooi reliëf en een bijzonder 3D effect.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan oude) kleertjes of speeltjes van je kind(eren), iets, dat dierbaar is/was voor jou/jullie of diegene, aan wie je het schilderij cadeau geeft, of een bijzonder item van je overleden dierbare. Het kan echt van alles zijn!
De materialen, die je me geeft, bewerk ik eerst en daarna maak ik er een mooie compositie mee op het doek. Dat is een kwestie van, puur op gevoel, schuiven en laten sudderen. Als ik tevreden ben, bevestig alles op het canvas, waarna er nog een aantal lagen caparol en gesso overheen gaan.
Dan is het klaar voor de verf!
Lees meer: materialen en/of voorwerpjes in een schilderij laten verwerken? Dit zijn de mogelijkheden.
Stap 6: met verf een mooie gelaagdheid creëren
Mijn specialiteit is om jouw herinnering (of een ander thema) te vertalen naar een creatieve abstracte vorm, die raakt.
Dat betekent dat het een abstract schilderij wordt. Dus niet een beeld gebaseerd op de werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld een portret of een nageschilderd landschap, maar een kunstwerk bestaande uit een samenstelling van verschillende materialen, kleuren en vormen.
Ik gebruik graag zachte, warme en natuurlijke tinten, maar ook met heldere vrolijke kleuren kan ik uit de voeten. Qua vormen werk ik het liefst met organische vormen of anders met grote vlakken. Kenmerkend voor mijn schilderijen is verder dat er veel beweging, licht en contrast in zit.
Lees meer: de bijzondere symboliek achter simpele vormen als lijnen, cirkels en vlakken
De verf breng ik laag over laag over laag met brede kwasten op het doek aan, waardoor het schilderij een mooi doorleefd karakter krijgt en je er steeds iets nieuws in ziet.
Dat hele proces gaat heel intuïtief, maar heb tegelijkertijd altijd jouw wensen in mijn achterhoofd. Als ik helemaal 100% tevreden ben en ook mijn gevoel zegt dat het goed is, is jouw herinneringsschilderij klaar. Meestal heb ik dan ook een passende titel bedacht.
Tip: volg me op Instagram voor een kijkje achter de schermen en meer inspiratie en voorbeelden over hoe je jouw dierbare herinnering creatief tastbaar kunt (laten) maken.
Stap 7: jouw herinneringsschilderij overhandigen
Dan maak ik foto’s en deel ik het eindresultaat met je. Als je het goedkeurt, signeer ik het op geheel eigen wijze en gaat er een professionele laag vernis overheen.
Ook schrijf ik een blog met het unieke verhaal achter jouw schilderij. Daarin krijg je een kijkje achter de schermen en neem ik je in woord en beeld mee in het proces van de totstandkoming van jouw kunstwerk.
Tenslotte is het tijd voor het moment suprême. Ik neem contact met je op om een afspraak te maken om het schilderij aan je te overhandigen. Normaal doe ik dat in mijn atelier aan huis, maar in deze coronatijd bepalen we in gezamenlijk overleg wat ons beiden het beste past.
Dankbaarheid voelen
Het zijn elke weer mooie ontmoetingen, die vooraf altijd wel een beetje spannend zijn. Voor jou, want hoe zou het schilderij er in het echt uit zien? En voor mij omdat ik hoop dat je er in het echt net zo enthousiast over bent als digitaal.
Gelukkig zijn alle zenuwen tot nu toe altijd voor niks geweest. In de praktijk is er eerder sprake van blijheid, ontroering en dankbaarheid. -;)
Bij de klant omdat hij of zij voor altijd een blijvende en betekenisvolle herinnering heeft in zijn of haar eigen leefomgeving.
En bij mij omdat ik mijn talent en levenservaring mag inzetten om jouw creatieve verlengstuk te zijn en je dierbare herinneringen op zo’n persoonlijke manier vast mag leggen.
Aan welke dierbare herinnering zou jij een blijvend aandenken willen?
Wil je voorbeelden zien van schilderijen, die ik in opdracht maakte? En ontdekken hoe je herinneringen en andere belangrijke levensthema’s kunt vertalen in een persoonlijk schilderij op maat? Of gewoon ideeën en inspiratie opdoen? Bekijk dan hier het overzicht van maatwerk schilderijen, die ik recent maakte.
Ben je al wat verder in je proces en wil je graag van gedachten wisselen over het laten maken van jouw herinneringsschilderij? Neem dan gerust contact met me op. Of lees hier meer informatie over een schilderij in opdracht laten maken.
Wil je mij, mijn stijl en mijn werkwijze beter leren kennen? Laten we elkaar dan niet uit het oog verliezen en meld je aan voor m’n driemaandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie, ideeën en voorbeelden. Als welkomstcadeau ontvang je gratis 10+ inspirerende digitale kunst downloads.